În cadrul unei reuniuni interne, oficialii europeni au declarat că, până în anul 2022, doar o parte din populația Uniunii Europene va fi imunizată împotriva noului coronavirus, în condițiile în care vaccinurile pe care UE și le asigură ar putea să nu fie eficiente sau să nu fie destule, transmite agenția de presă Reuters.
La o reuniune cu ușile închise, un oficial al Comisiei Europene le-a spus diplomaților din țările membre UE că ”nu vor fi suficiente doze de vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populație, înainte de finalul lui 2021”. O persoană care a participat la această întâlnire a făcut aceste dezvăluiri, potrivit Agerpres.
„Nu vor fi suficiente doze de vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populație, înainte de sfârșitul lui 2021”, le-a spus un oficial al Comisiei Europene diplomaților din statele membre UE, care au participat luni la o reuniune cu ușile închise, a dezvăluit o persoană care a fost prezentă la întâlnire.
Potrivit sursei citate, un al doilea oficial european a confirmat această declarație pentru Reuters.
Acest avertisment vine, deși blocul comunitar, cu o populație de aprox 450 de milioane de persoane, și-a asigurat peste un miliard de vaccinuri împotriva coronavirus. Acestea au fost procurate de la trei mari producători de medicamente. În prezent, Uniunea Europeană negociază cu alți producători achiziția a încă un miliard de doze.
Un vaccin eficient împotriva COVID-19 nu există deocamdată, însă la începutul acestei luni Comisia Europeană făcea estimări precum că primele doze vor fi disponibile la începutul anului 2021.
Deoarece oferta de vaccinuri este limitată, de câteva luni Comisia Europeană îndeamnă guvernele statelor membre să stabilească planuri de vaccinare care să dea prioritate grupurilor mai vulnerabile și personalului esențial, precum lucrătorii din zona de sănătate, persoanele în vârstă și cele cu boli cronice.
La reuniunea de luni, oficialul Comisiei Europene a adăugat că, dincolo de consensul în privința necesității vaccinării doctorilor și asistentelor, ”nu există un punct de vedere comun în privința celorlalte grupuri”.
Într-un raport din luna iulie, convenit de Executivul Comunitar și guvernele Uniunii Europene, se menționa că minim 40% din populație UE ar trebui vaccinată în primă fază.
Unele țări membre ale Uniunii Europene vor să își rezerve doze de vaccin pentru toată populația lor. Obiectivul acestora fiind de a le distribui încă de la mijlocul lui 2021.