UE dă bani pentru românii care au centrale termice de apartament și nu numai. Ce trebuie să faci acum cu furnizorul tău de gaze

UE dă bani pentru românii care au centrale termice de apartament și nu numai. Ce trebuie să faci acum cu furnizorul tău de gaze
UE dă bani pentru românii care au centrale termice de apartament și nu numai

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANDR) anunță lansarea unui proiect care le va permite românilor să își schimbe online furnizorii de electricitate și gaze, în doar 24 de ore. Mai multe detalii, în paragrafele următoare.

UE plătește. Românii își pot schimba online furnizorii de electricitate

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a demarat un proiect de dezvoltare a capacității sale instituționale, finanțat din fonduri UE nerambursabile de cca. 20 milioane lei, având ca scop adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toți consumatorii implicați în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale.

„Proiectul se referă la realizarea și implementarea la nivel național a unei platforme online care să optimizeze procesele operaționale din piața de energie generate de solicitările de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale, prin gestionarea fluxului de informații în mod complet automatizat.

Platforma informatică integrată va folosi o bază de date unică la nivel național și va fi un sistem unic accesibil online pentru toți participanții la piață implicați în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuție, furnizorii și clienții finali care intenționează să schimbe furnizorul)“, transmite ANDR printr-un comunicat.

În prezent, procedura durează maximum 21 zile

În momentul de față, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale durează, în conformitate cu reglementările în vigoare, maximum 21 zile de la data notificării intenției de schimbare a furnizorului de către clientul final.

„Prin implementarea proiectului se vor putea îndeplini noile cerințe europene care prevăd ca, până în anul 2026, procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h, precum și realizarea interoperabilității datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului.

În primă fază, durata procesului de schimbare a furnizorului se va reduce cu 6 zile și ulterior, progresiv, în corelare cu țintele stabilite prin legislația europeană.

În plus, ca urmare a optimizării proceselor operaționale, consumatorul final va avea acces, în timp real, la detaliile privind statusul procesului de schimbare a furnizorului, în urma solicitării efectuate de către acesta“, anunță Autoritatea.

Pentru mai multe detalii, accesați: Începerea proiectului „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale“