Nu este un secret pentru nimeni faptul că armata rusă a dispus încă de la începutul războiului de echipamente de luptă performante, ceea ce a reprezentat un as în mânecă pentru Vladimir Putin. În ciuda faptului că oamenii recrutați pentru a lupta în război au fost slab pregătiți, echipamentele militare din dotare au provocat multe pierderi în rândul armatei ucrainene. Chiar și așa, Volodimir Zelenski nu s-a lăsat intimidat, iar în acest moment, trupa ucraineană acționează într-un mod mult mai inteligent, folosind metoda „maskirovka”, prin care își induce în eroare inamicul, provocând pierderi uriașe în rândul muniției.
Pentru că armata lui Putin este mult mai numeroasă decât cea ucrainenă, iar echipamentele militare sunt de asemenea în număr mai mare, trupele ucrainene s-au gândit să se „inspire” din metodele militare de înșelăciune ale Rusiei, încercând să-i păcălească pe soldații ruși.
Astfel, Ucraina a adoptat metoda „maskirovka”, o doctrină militară dezvoltată de Rusia de la începutul secolului al XX-lea, constând în crearea unor ținte false, momeli și prin folosirea unor manechine, cu scopul de a dezorienta și a înșela. Ei bine, se pare că armata lui Volodimir Putin nu a luat în calcul că propria metodă de a da țeapă adversarului ar putea fi folosită și în cazul ei.
Așa se face că Ucraina a desfășurat o flotă de sisteme HIMARS false în încercarea de a determina forțele rusești să irosească rachete scumpe cu rază lungă de acțiune pe ținte inutile. Surprinzător, această tehnică a funcționat de minune, motiv pentru care, după câteva săptămâni de utilizare pe front, cel puțin 10 rachete de croazieră rusești Kalibr ar fi fost lansate de flota navală a Moscovei din Marea Neagră asupra acestor momeli.
Un înalt oficial ucrainean a dezvăluit sub rezerva anonimatului cum funcționează această tehnică, povestind că, momelile ucrainene sunt realizate din lemn, reușind foarte bine să reproducă replici ale sistemelor de rachete HIMARS.
Datorită reproducerii perfecte a momelii, aceste construcții din lemn par a fi niște sisteme avansate de lansatoare de rachete furnizate de SUA, atunci când sunt reperate de drone, ceea ce îi determină pe soldații ruși să lanseze atacuri cu rachete de croazieră rusești Kalibr.
În acest fel, armata rusă rămâne cu mai puține echipamente, ceea ce reprezintă un avantaj pentru Ucraina: „Când dronele văd bateria (de rachete – n.r.), este ca o țintă VIP”, a declarat oficialul ucrainean pentru Washington Post.
În tot acest timp, armata ucraineană a folosit adevăratele sisteme HIMARS, trimise de SUA pentru a distruge mai multe depozite rusești în care erau depozitate muniții și echipamente militare.
Faptul că armata rusă a „mușcat” din momeala întinsă de ucraineni este confirmat și de SUA, care a transmis că numărul de sisteme de rachete HIMARS anunțat de ruși că ar fi distrus este mai mare decât numărul real al sistemelor trimise de SUA.
„Rușii au susținut că au lovit mai multe sisteme HIMARS decât am trimis noi în Ucraina până acum”, a declarat un diplomat american pentru sursa citată.