VIDEO Rachetele HIMARS folosite de Ucraina în războiul cu Rusia, zărite pe străzile din România. MApN intervine

VIDEO Rachetele HIMARS folosite de Ucraina în războiul cu Rusia, zărite pe străzile din România. MApN intervine

Un convoi militar cu mai multe rachete Himars, trimise de SUA în Ucraina ca să se apere de Rusia, a fost surprins pe străzile unui oraș din România, stârnind mirarea localnicilor. Coloana de lansatoare a fost filmată în timp ce intra în municipiu, fapt care a ridicat mai multe semne de întrebare. Imaginile au apărut pe rețelele sociale, așa că Ministerul Apărării Naționale intervine.

Convoi de rachete HIMARS în România

Un șir militar de lansatoare HIMARS, temutele rachete americane care bagă groaza în trupele rusești pe frontul din Donbas, a fost filmat la intrarea în orașul Focșani, județul Vrancea. Imaginile au apărut pe un cont de Twitter care are legătură cu războiul din țara vecină. Convoiul HIMARS a fost filmat în timp ce intra în municipiu, dinspre Sud, creând panică în rândul cetățenilor.

Ce explicații a oferit MApN

Ministerul Apărării Naționale anunță că nu există motive de îngrijorare și că, de fapt, echipamentele militare aparțin batalionului „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani și se întorceau de la un exercițiu militar de la baza Cincu din județul Brașov. În imaginele surprinse se pot vedea mai multe astfel de vehicule care poartă lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acțiune, de tip HIMARS, iar pe portiera unui camion se observă si cele trei cercuri roșu – galben – albastru, sigla Armatei Române. Convoiul face parte din Brigada 8 Operațională Tactică de Rachete Focșani (VN).

Echipamentele sunt folosite de Ucraina împotriva Rusiei

HIMARS sunt celebre pentru precizia și raza lungă de acțiune, folosite intens de Ucraina împotriva rușilor. Sistemele de rachete sunt achiziționate inclusiv de România, țara noastră fiind, de altfel, primul stat din Europa de Est care a achiziționat echipamentele performante.

Rachetele americane au intrat în dotarea forțelor militare române încă din anul 2021. Achiziționarea de HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” – HIMARS.

Și armata română are astfel de arme

Astfel, țara noastră a cumpărat de la compania americană Lockheed Martin trei sisteme de artilerie bazate pe rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS cu 1,5 miliarde de dolari. Contractul de achiziție cu SUA prevede și trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate ce pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de kilometri.