Finala Eurovision de anul acesta este umbrită de scandalul din jurul voturilor acordate de Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino. Acuzațiile EBU au mers până acolo, încât astăzi România este acuzată, inclusiv de calificare în seminfinală prin fraudă. Ca urmare a acuzațiilor aduse de forul european, reprezentanții TVR au reacțonat, publicând un comunicat pe site-ul instituției.
Lucrurile pare-se că iau un alt traseu, în scandalul Eurvision de anul acesta. Într-un comunicat emis de către EBU, forul european organizator al evenimentului, cele 6 state avute în vedere sunt acuzate de fraudă și de înțelegere asupra voturilor.
De altfel, EBU spune că „în a doua Semifinală s-a observat că patru dintre cele șase jurii naționale (n.r. acuzate de fraudă la vot) au plasat cinci dintre celelalte țări în Top 5 (luând în calcul că nu se pot vota singure); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre jurii au plasat patru dintre celelalte țări în Top 4 și o a cincea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin 12 puncte, maximul ce poate fi acordat”, au explicat în comunicat.
Acuzațiile sunt dure, iar reprezentanții TVR nu au lăsat lucrurile așa, publicând pe site-ul instituției un comunicat prin care se menționează că „TVR dezaprobă modul în care EBU (European Broadcasting Union) a gestionat situația generată de voturile exprimate de juriile naționale cu ocazia semifinalelor și a finalei concursului Eurovision 2022.”
În textul publicat pe site-ul TVR, se menționează faptul că s-ar fi aplicat un dublu-standard, cel puțin în ceea ce privește România, și că acuzațiile de fraudă nu stau în picioare, atâta timp cât , mai spune TVR, „EBU are mecanisme de prevenție și control”.
„Considerăm inacceptabil comportamentul EBU, care a aplicat un dublu standard în cazul unor grupuri de țări ale căror voturi s-au împărțit într-un mod care ridică suspiciuni. (..) Impactul acestor suspiciuni asupra concursului și asupra reputației televiziunilor sancționate putea fi eliminat complet dacă EBU ar fi comunicat părților implicate îngrijorările sale de îndată ce au fost observate, adică, miercuri, 11 mai, după cea de-a doua semifinală pentru juriu.
(…) Un alt aspect ce trebuie semnalat este faptul că EBU are mecanisme de prevenție și control. Atunci, când există suspiciuni față de un juriu, poate trimite observatori care să supravegheze procesul de vot. Ceea ce s-a și întâmplat, anul acesta, când EBU a decis să trimită observatori în două dintre cele șase țări sancționate”, se arată în comunicatul TVR.
Scandalul, primul de acest gen la Eurovision, spun alte surse, ar fi avut în spate cu totul alte interese. „Decizia de a-i da Ucrainei premiul, este încă o dovadă a politizării acestui eveniment, care de altfel este dedicat muzicii”, au declarat surse care și-au păstrat anonimatul .