EBU acuză că România s-a calificat prin fraudă în finala Eurovision. Cum ar fi arătat clasamentul din semifinala 2

EBU acuză că România s-a calificat prin fraudă în finala Eurovision. Cum ar fi arătat clasamentul din semifinala 2
Echipa României la Eurovision se întreabă de ce a modificat EBU rezultatul juriului

Scandalul Eurovision 2022 continuă, și noi informații vin din partea organizatorului, EBU. Încă din seara marelui spectacol, au existat probeme la jurizare. Punctele care ar fi trebuit acordate de România reprezentanților Moldovei au fost anulate, și ulterior date Ucrainei. Scandalul a devenit unul fără precedent, fiind aduse în discuție criteriile politice. Pe de altă parte, oficialii EBU acuză România de calificare în semi-finala Eurovision prin fraudă.

Echipa României la Eurovision se întreabă de ce a modificat EBU rezultatul juriului

Șefa delegației României, Iuliana Marciuc, spune că nu înțelege de ce EBU a anulat votul juriului României. Nici de ce, cele 12 puncte pe care Bucureștiul le-a acordat Moldovei, au fost acordate Ucrainei.

Duminică, Marciuc a declarat pentru TVR1 că juriul românesc a respectat toate regulile stabilite de EBU, astfel că a fost luat prin surprindere când rezultatul lor a fost anulat. Ea a povestit că a sunat acasă în timpul repetițiilor pentru a vedea cum au decurs lucrurile.

„Am sunat la București. Am cerut să mi se dea punctajul, pentru că până în acel moment nu-l știam. Am cerut detalii despre cum s-a organizat juriul în studio. Am aflat că a fost organizat cu toate regulile impuse de EBU, cu prezența obligatorie a unui notar, [care a ajuns] în studio înaintea membrilor juriului.

Membrii juriului nu puteau comunica între ei. Nu puteau să vorbească. Fiecare persoană a semnat foaia de jurizare. Ei nici măcar nu au văzut rezultatul final al juriului. Nu știm care este problema cu [votul juriului].”, a povestit Iuliana Marciuc la TVR1.

Dar sâmbătă seară, în timpul marii finale, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a trimis o declarație vagă în care spunea că a găsit „modele de vot neregulate” detectate în rândul a șase țări nenumite după a doua repetiție pentru a doua semifinală.

Voturile lor din partea juriului au fost anulate și înlocuite cu „un rezultat agregat de înlocuire pentru fiecare țară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un istoric de vot similar)”.

România acuzată că s-a calificat prin fraudă în finala Eurovision

În urma acestui lucru, a devenit clar că cele șase țări în cauză sunt Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România și San Marino.

În timpul transmisiunii în direct, trei dintre aceste țări, inclusiv România, au întâmpinat dificultăți tehnice. Acest aspect l-a determinat pe Martin Osterdahl, supervizorul executiv al EBU, să citească el însuși rezultatele cu voce tare.

Au apărut imagini care îl arată pe purtătorul de cuvânt român pe poziție și gata să transmită punctele României. Bineînțeles, ea este în stare de șoc când nu poate face acest lucru.

Azi, noi date, în cel mai mare scandal media de până acum, ies la iveală. Conform informațiilor furnizate de „Observator”, EBU ar fi dat un comunicat în care explică motivele pentru cele întâmplate în finala Eurovision de anul acesta.

Oficialii EBU spun că „în a doua Semifinală s-a observat că patru dintre cele șase jurii naționale (n.r. acuzate de fraudă la vot) au plasat cinci dintre celelalte țări în Top 5 (luând în calcul că nu se pot vota singure); un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6; iar ultimul dintre jurii au plasat patru dintre celelalte țări în Top 4 și o a cincea în Top 7. Patru dintre cele șase au primit cel puțin 12 puncte, maximul ce poate fi acordat”, au explicat în comunicat.

Concluzia EBU ar fi că, de fapt, juriul românesc s-ar fi înțeles cu cel din Azerbaidjan și celelalte state acuzate. Demersul este considerat „O abatere a unui model de vot fără precedent” de oficialii EBU.