TVR, mutare pe la spatele lui Nicolae Ceaușescu. Ce au făcut jurnaliștii fără ca el să știe

TVR, mutare pe la spatele lui Nicolae Ceaușescu. Ce au făcut jurnaliștii fără ca el să știe
TVR, mutare pe la spatele lui Nicolae Ceaușescu. Prima transmisiune color, fără acordul liderului comunist

TVR, mutare neștiută de Nicolae Ceaușescu! Televiziunea Română a riscat și a sărit peste cuvântul liderului comunist chiar într-o zi măreață. Cum au procedat soții Ceaușescu atunci când au văzut ce s-a întâmplat și cum au reacționat la noile schimbări de care nu știau?

TVR, mutare riscantă fără acordul lui Nicolae Ceaușescu

Trecerea de la emisia alb-negru la cea color s-a făcut cu ajutorul Franței. Parisul a oferit Moscovei un studio color, după care URSS a cumpărat întreg sistemul și l-a impus celorlalte state comuniste. România a fost excepția. Președintele Franței a venit la București la sfârșitul anilor ’70 să se asigure, printre altele, că Ceaușescu își va respecta promisiunea și va cumpăra sistemul SECAM.

„Prietenii Francezi,  că pe vremea aia aveau un partid comunist puternic, au făcut cadou rușilor un întreg studio color. Toate celelalte țări comuniste au fost la rândul lor obligate să aibă și ele trasmisiune color”
Dan Nanoveanu, Director de imagine, angajat TRV 1968

„Am transmis vizita președintelui Francez atunci, venise, printre altele, să negocieze și sistemul SECAM în România. A trecut pe lângâ camere și le-a făcut A urmat o presiune inteligent construită de Ministerul Industriei Construcției de Mașini. ”
Mihai Marțu,  Șef car 5, angajat TVR 1977

23 august, prima transmisiune color făcută fără acordul lui Ceaușescu
23 august, prima transmisiune color făcută fără acordul lui Ceaușescu

 „Toți au mers pe blat”

Sistemul propus de liderul francez era o alegere foarte bună din multe puncte de vedere. Acesta avea culorile mai vii, semnalul se procesa mai ușor, suporta un număr mai mare de copii succesive și era și mult mai economic. Ceaușescu nu era deloc de acord. Cu toate astea, la 23 august 1983 s-a efectuat prima transmisiune oficială color în sistem pal în Piața Aviatorilor.

„Toți au mers pe blat. Cei din conducerea televiziunii au fost certați, din câte știu, pentru că noi am optat pentru sistemul pal, un sistem bun pentru vremea aia. Ceaușescu nu a fost de acord. Soții Ceaușescu se pare că s-ar fi supărat tare că nu au știut de transmisiunea color, dar cineva de la secția de presă a Comitetului Central a reușit să-i convingă că este în avantajul lor colorul decât alb-negru”
George Militaru, regizor emisie, angajat TVR 1977-2014

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI