Muntele este din ce în ce mai ales de către turiști, însă este mai periculos decât marea. De exemplu, fără o pregătire prealabilă corespunzătoare, o ascensiune pe munte poate fi periculoasă sau chiar fatală. Salvamontiștii spune că este important ca înainte de a ne urca pe munte, să ne interesăm de starea vremii.
Numărul turiștilor care au ales muntele în această vară a crescut considerabil. Un număr mai mare de turiști înseamnă și un număr mai mare de persoane care nu respectă regulile, în special pe munte. Din acest motiv, accidentele la munte din acest an sunt mai numeroase față de anul trecut.
Ioan Pivodă, șeful Salvamont Zărnești, spune că mulți turiști ignoră alertele meteorologice din ultimele zile, în acest fel, punându-se singuri în pericol. În asemenea situații, Ioan Pivodă le sugerează turiștilor să se informeze asupra gradului de dificultate a traseelor, dar și de condițiile meteo, pe care ar trebui să le respecte, pentru siguranța lor.
„Turiştii văd că se hazardează. Unii îşi iau informaţii, alţii nu, pentru a şti ce se produce în zona alpină. Le-am recomandat celor cărora se mai informează, să respecte, totuşi, avertizările meteo, pentru că sunt foarte precise, iar, dacă sunt surprinşi în zona alpină, sunt în pericol de electrocutare, în zona de creastă. Iar, în zona de abrupt, devine periculos pentru că aceste ploi anundente creează în zonele de vâlcele, văi înguste, adevărate râuri montane, care pot accidenta aceşti turişti”, a spus Ioan Pivodă.
Potrivit salvamontiștilor, este bine ca, pentru început, turiștii să aleagă cele mai ușoare trasee montane, cu zone împădurite care nu includ traversarea crestei. În cazul precipitațiilor abundente, turiștii se pot adăposti sub copaci și nu vor fi surprinși în spațiu deschis.
Una dintre cele mai comune greșeli ale turiștilor este să aleagă trasee pentru care nu sunt pregătiți. Cum numărul turiștilor a crescut semnificativ, a crescut și numărul celor care nu sunt pregătiți corespunzător pentru o călătorie la munte.
„După această pandemie s-a creat o altă formă de practicare a turismului. Cei care n-au practicat turismul până acum au năpădit cu toţii la munte. Dar sunt în necunoştinţă de cauză, nu ştiu să urmărească aşa cum trebuie un traseu marcat sau să se informeze, aşa cum am mai spus, despre condiţiile meteo, la timp, pentru a nu deveni victime”, a încheiat Ioan Pivodă.