Tudorel Toader pregătește OUG de modificare a Codurilor Penale. PLUS are dovada

Tudorel Toader pregătește OUG de modificare a Codurilor Penale. PLUS are dovada
Tudorel Toader se gândește să modifice Codurile Penale

Tudorel Toader pregătește o Ordonanță de Urgență (OUG) de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Ministrul Justiției a recunoscut că analizează posibilitatea de a elabora un act normativ ce vizează punerea în acord a reglementărilor actuale cu deciziile Curţii Constituţionale.

Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) a inițiat un proces în instanță prin care a cerut ca orice demers inițiat de Ministerul Justiției de a emite OUG cu privire la modificarea Codurilor Penale să fie suspendat. Reprezentanții PLUS susțin că emiterea OUG de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală ar fi neconstituțională și în contradicție cu obligațiile pe care România și le-a asumat în momentul în care a aderat la Uniunea Europeană.

În dosarul care se judecă la Curtea de Apel București, Ministerul Justiției a depus o adresă oficială, semnată de un director din cadrul instituției, în care se precizează că se ia în calcul elaborarea unui proiect care să vizeze modificarea Codurilor Penale. Documentul trimis magistraților a fost făcut public de reprezentanții PLUS.

Documentul remis Curții de Apel București
Documentul remis Curții de Apel București

Tudorel Toader nu renunță la modificarea Codurilor Penale

„Având în vedere adresa prin care instanța solicită Ministerului Justiției să comunice, până la termenul din 22.03.2019, dacă există acte prealabile care vizează adoptarea unor ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului Penal, al Codului de Procedură Penală, inclusiv acte prealabile cu privire la aplicarea unor ordonanțe de urgență în vederea amnistiei și grațierii, menționăm că la nivelul Ministerului Justiției nu au fost emise acte prealabile cu acest subiect.

La nivelul direcției de specialitate din cadrul Ministerului Justiției există numai în analiză, posibilitatea elaborării unui proiect de act normativ de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală, ce vizează punerea în acord a reglementărilor actuale cu deciziile Curții Constituționale, iar în ceea ce privește amnistia și grațierea, nu există în procedură de elaborare, dezbatere sau avizare, vreun proiect de ordonanță în acest sens”, se precizează în documentul remis Curții de Apel București.