Dragnea și Toader, în război: cine a dat un ultimatum cui

Dragnea și Toader, în război: cine a dat un ultimatum cui

Situația din PSD devine mai tensionată ca niciodată, iar Tudorel Toader riscă să fie remaniat din poziția de ministru dacă nu cedează presiunilor lui Dragnea.

Până la această oră, majoritatea fanteziilor legislative ale lui Dragnea au devenit lege. Independența justiției din țara noastră tinde spre zero datorită proiectelor liderului PSD care au fost materializate de Tudorel Toader. Se pare însă că mai există trei proiecte pe care ministrul Justiției din România refuză să-și pună semnătura, iar Liviu Dragnea nu este deloc încântat. Mai mult decât atât, se pare că s-a ajuns la nivelul amenințărilor pe față între cei doi.

Dacă nu se supune dolenațelor exprimate de PSD, Toader se confruntă cu un ultimatum. Fie vine la înaintare cu ordonanțele de urgență pe justiție dorite de dragnea, fie va fi remaniat luna viitoare. Luna viitoare oricum este programată o remaniere ministerială cauzată de doi miniștri care pleacă la Parlamentul European. Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, va părăsi Cabinetul Dăncilă şi va deschide lista PSD pentru Bruxelles. A doua persoană este Natalia Intotero. Ea va renunţa la Ministerul românilor de pretutindeni pentru un salariu stabil de europarlamentar. Confirmarea acestei situații tensionate vine de la surse din PSD pentru Adevărul.

Disputa dintre Liviu Dragnea şi Tudorel Toader nu s-a încheiat, chiar dacă PSD l-a salvat pe ministrul Justiţiei de moţiunea simplă, de acum câteva zile, a opoziţiei. Potrivit surselor citate, liderul PSD i-a mai oferit o lună lui Toader să vină cu cele trei ordonanţe de urgenţă cerute de partid. Prima ordonanţă își dorește punerea în vigoare a articolelelor modificate de PSD din Codul penal şi declarate constituţionale de CCR. A doua este ordonanţa prin care toţi cei condamnaţi în ultimii patru ani de completul de cinci de la Curtea Supremă să poată cere rejudecarea dosarelor. A treia vizează probele din dosarele penale obţinute de procurori cu ajutorul SRI, în baza protocoalelor, să fie declarate nule.

În mod previzibil, dacă ar fi adoptate, cele trei ordonanţe ar arunca în aer sistemul judiciar, iar Tudorel Toader şi-ar compromite total cariera universitară, de aici şi ezitările arătate până acum de ministru. „Măcar cu o ordonanţă din cele trei dacă ar veni Toader, şi tot am fi mulţumiţi“, susţin surse din conducerea partidului