Tudor Gheorghe, criticat dur de Daniel Funeriu, după concerul ”Degeaba 30”: ”Băi, talent: nu ți-e rușine?”

Autor: Năstase Mirabela - 11:33, 29 ian. 2020
Tudor Gheorghe, criticat dur de Daniel Funeriu, după concerul ”Degeaba 30”: ”Băi, talent: nu ți-e rușine?”

Televiziunea Română a fost criticată după ce a difuzat spectacolul intitulat ”Degeaba 30”, al artostului Tudor Gheorghe. Concertul are trimiteri critice la adresa Uniunii Europene și a celor care au protestat în stradă în ultimii ani. ”Canalie talentată”, l-a etichetat Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, pe Tudor Gheorghe.

Tudor Gheorghe, criticat dur de Daniel Funeriu, după concerul ”Degeaba 30”

Televiziunea publică a difuzat duminică, 26 ianuarie, spectacolul ”Degeaba 30”, a cărui premieră a avut loc la Sala Palatului pe data de 21 decembrie 2019, la împlinirea a treizeci de ani de la Revoluție. Ironie sau sau nu, postul public a difuzat concertul lui Tudor Gheorghe chiar de ziua de naștere a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

 „O ţară care plânge, care geme şi aşteaptă un decret de la Bruxelles sau Strasbourg“, „Cui va mai rămâne această ţară?“, „Procurorii sunt nişte veleitari, nişte oameni mici ce nu gândesc“, „Lanţul de minciuni cu care ne-aţi vândut“ – sunt câteva dintre versurile din spectacolul „Degeaba 30“, susţinut de rapsodul oltean. Mai mult, în spectacol au existat și săgeţi către cei care au ieşit în stradă să protesteze de-a lungul ultimilor ani: „Protestăm pentru nimic“ şi „Ne-adunăm să ne-alergăm: noi, cu mâna pe pietroi, strigăm «Fără Violenţă!»“.

”Să-ți fie rușine, canalie talentată!”

Televiziunea Română a fost acuzată de propagandă anti-UE, iar multe critici s-au îndreptat şi către Tudor Gheorghe, notează adevarul.ro. Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, i-a transmis cântăreţului un mesaj extrem de dur.

Băi, Tudor Gheorghe, fii atent aici, cât ai fi fost tu de talentat în muzică şi versuri! Primul meu coleg de bancă, Cristian Herbei, şi alţi 1.000 de oameni nu au murit pentru ca tu să-i dai cu zdranga, zdranga la mandolină spunând că a fost degeaba! Băi, talent: nu ţi-e ruşine la senectute să spui că e tot una să iei, când ai chef, avionul spre Paris, cu statul la coadă patru zile pentru 25 de litri de benzină? Băi, nenicule! E tot una să vezi banane doar în filme americane sau să cumperi la orice oră din zi sau noapte la colţ de stradă? Johnny Mandolină, e acelaşi lucru să stai iarna la 10°C sau să te lăfăi în Bali? Nu ţi-e ruşine ca de la înălţimea talentului cu care te-a înzestrat Dumnezeu să bagi minciuna că «a fost degeaba» în mintea oamenilor care au făcut, prin sudoarea frunţii lor, ţara asta să stea la masă cu Germania, Franţa şi Spania, în loc să facă plecăciuni dictatorilor din Congo şi Coreea de Nord?

Mizerabile rapsod: dacă nu era omorât ca un vierme idolul tău, Ceauşescu, eu şi mii de români ca mine, care au luat calea pribegiei de tineri, ar fi murit fără să-şi revadă fraţii şi părinţii, şi tu spui că degeaba au trecut 30 de ani? (…) N-o mai lungesc, că e degeaba cu tine, şi îţi spun atât: să-ţi fie ruşine, canalie talentată! Să-ţi fie ruşine nici măcar pentru că ţi-ai bătut joc de eforturile a 20 de milioane de oameni! Ci pentru că, la bătrâneţe, ţi-ai bătut joc de ce-ai făcut o viaţă întreagă, ţi-ai bătut joc de talentul unic pe care l-ai primit de la natură, ţi-ai bătut joc de o ţară şi oamenii ei, pe care nu cred că ai să-i înţelegi vreodată! Pune-te, mă, în genunchi în faţa copiilor acestei ţări şi cere-le iertare!“, a scris Funeriu pe Facebook.

Tudor Gheorghe: ”Câinii latră, caravana trece!”

Contactat de adevarul.ro, Tudor Gheorghe a declarat că preferă să se rezume la vorba populară „Câinii latră, caravana trece“. Rapsodul nu a părut afectat de critici:

„Nici măcar nu le resping, nu le iau în seamă. Nu mă interesează prostiile pe care le debitează ba unul, ba altul. Nu mă ating. Fiecare om are părerile lui. Te laudă mulţi şi te înjură puţini. Dacă nu exista nici o reacţie mi se părea ciudat. Dar, bravo lor! Eu cred în ce am făcut şi nu numai eu. O vorbă frumoasă: câinii latră, caravana trece. Dacă ăsta e limbajul lor, să fie sănătoşi. Eu sunt mai delicat“.

Întrebat  și despre săgeţile trimise spre Uniunea Europeană, dar şi despre criticile la adresa oamenilor care au ieşit în stradă, artistul susţine că aceștia nu au văzut spectacolul, ci doar au scos din context anumite afirmaţii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI