18 mai 2022 | 14:41

Trucurile pentru o producție importantă de varză. Ce să faci până la final de mai

Utile
Trucurile pentru o producție importantă de varză. Ce să faci până la final de mai
Varza, leguma  versatilă, cu forme și texturi de frunze diferite

Așa cum majoritatea fermierilor știu, varza este o legumă versatilă. Are o gamă largă de culori, forme și texturi de frunze diferite. Ele pot fi mărunțite, sau adăugate în salate sau folosite în supe. Datorită varietății uriașe de varză, este posibil să se recolteze aproape tot anul.

Varza, leguma  versatilă și simplu de cultivat

Majoritatea fermierilor, atunci când se gândesc la culturile de varză, iau în considerare mai mușți factori, extrem de importanți. Deși pare ușor de cultivat și întreținut, varza are nevoie de sol ferm, alcalin până la neutru, într-un pat bine pregătit.

Atunci când sunt cultivate semnițele de varză, fermierii țin cont de cerințele de spațiere a semințelor de pe ambalaj, diferite soiuri trebuie spațiate la intervale diferite.

Semințele sunt fixate bine pentru a preveni ca musca rădăcinilor de varză să depună ouă în solul din jurul tulpinii. În general, fermierii folosesc un aliment lichid bogat în azot la fiecare două săptămâni, atunci când își udă varza.

Dacă este bine întreținută, varza  ar trebui să fie gata de recoltare după aproximativ 20 de săptămâni.

Plantarea, cultivarea și recoltarea verzei

Varza este o legumă de sezon rece potrivită atât primăvara, cât și toamna. Dacă vă hotărâți să vă apucați de agricultură și vreți să știți cum se plantează, cultivă și recoltează varza, iată care sunt pașii:

Când se plantează varza

Dacă începeți să semănați semințele în interior, semănați la o adâncime de 60 cm cu 6-8 săptămâni înainte de ultimul îngheț de primăvară. Pentru o recoltă de toamnă, semănați direct semințele în aer liber la mijlocul sau la sfârșitul verii.

Dacă zona de plantare este deosebit de caldă și uscată, amânați plantarea până la sfârșitul verii. Asigurați-vă că plantele tinere nu se usucă în căldura soarelui de vară.

Alegerea și pregătirea unui loc de plantare

Varza epuizează rapid solul de nutrienții necesari. Pregătiți solul în prealabil prin amestecarea de gunoi de grajd învechit și/sau compost. Solul trebuie să fie bine drenat. Rădăcinile care stau în apă provoacă ruperea sau putrezirea căpățânilor.

Cum se plantează varza

Înainte de a planta răsadurile în aer liber, căliți plantele în decurs de o săptămână. Transplantați plantele mici în aer liber, într-o după-amiază înnorată, cu 2-3 săptămâni înainte de data ultimului îngheț de primăvară.

Plantați răsadurile la o distanță de 12 până la 24 de centimetri între ele, în rânduri, în funcție de mărimea căpățânii dorite. Cu cât plantați mai aproape, cu atât capetele de varză vor fi mai mici.

Cum se cultivă varza

Când răsadurile ajung la o înălțime de aproximativ 10 cm, se subțiază pentru a lăsa spațiul dorit între ele. Dacă doriți, transplantați răsadurile subțiate în altă parte. Puneți un mulci gros în jurul zonei pentru a reține umiditatea și a regla temperatura solului.

Udați 5 cm pe metru pătrat pe săptămână. Temperatura optimă a solului pentru creștere este între 15 și 18 grade. Plantele tinere expuse la temperaturi sub 7 grade pentru o perioadă de timp pot să încolțească sau să formeze capete libere. Acoperiți plantele dacă se așteaptă vreme rece.

Fertilizați la 2 săptămâni după transplantare cu un îngrășământ echilibrat. Trei săptămâni mai târziu, adăugați un îngrășământ bogat în azot. Varza are nevoie de azot în primele etape. Practicați rotația culturilor cu varză pentru a evita acumularea de boli transmise prin sol.

Cum se recoltează culturile de varză

Se recoltează atunci când capetele ating dimensiunea dorită și sunt tari. Căpățânile mature lăsate pe tulpină se pot despica. Zilele până la maturitate sunt în jur de 70 de zile pentru majoritatea soiurilor de varză verde, iar majoritatea produc căpățâni de 1 până la 3 kilograme.

Pentru a recolta, tăiați fiecare căpățână de varză la bază cu un cuțit ascuțit. Îndepărtați toate frunzele galbene. Păstrați frunzele verzi libere, acestea oferă protecție în timpul depozitării. Aduceți căpățâna într-un spațiu de depozitare de interior sau puneți-o la umbră.

Alternativ, smulgeți planta, cu tot cu rădăcini), și atârnați-o într-o pivniță umedă care atinge temperaturi apropiate de zero grade. Pentru a obține două recolte, tăiați căpățâna de varză din plantă, lăsând frunzele exterioare și rădăcina în grădină.

Planta va trimite noi căpățâni. Ciupiți-le pe acestea până când rămân doar vreo patru căpățâni mai mici. Recoltați când sunt de mărimea unei mingi de tenis.

După recoltare, îndepărtați întreaga tulpină și sistemul radicular din sol pentru a preveni apariția bolilor. Compostă numai plantele sănătoase și distruge-le pe cele cu infestare cu viermi.

Ghid de cultivare a verzei în toamnă

Așa cum spuneam, există o perioadă propice pentru cultivarea verzei de toamnă. Se face prin însămânțare în aer liber la mijlocul sau la sfârșitul verii. Dacă zona de plantare este deosebit de caldă și uscată, amânați plantarea până la sfârșitul verii.

Și în acest caz, solul trebuie să fie unul bogat, adânc, ferm, cu mult compost bine putrezit, săpat înainte de plantare. Poziția semințelor trebuie să fie în permananță în bataia soarelui, iar hrănirea se face tot cu un îngrășământ organic lichid, la fiecare două săptămâni de la plantare.

Plantele trebuie să fie de cel puțin 85 cm  în fiecare direcție, iar spațierea dintre rânduri de 80cm cu o distanță de 90cm între rânduri, minim. Recoltarea se face după ce au trecut câteva înghețuri ușoare deoarece vremea răcoroasă sporește aroma dulce a verzei.

Ploile abundente din timpul verii care urmează unei perioade de vreme uscată pot provoca ruperea capetelor. Fiți atenți la viermii verzi importați de varză, larvele fluturelui alb al verzei. Excludeți adulții cu ajutorul unor capace de rând.

Ca fapt divers, sfârşitul lunii mai, adică perioada 20-30, permite plantarea verzei pentru producţia de vară, a verzei crețe, guliilor sau mărarului.

PlaySport
Anamaria Prodan, detalii intime din relația cu Ronald Gavril! Ce-i face boxerul imediat după ce ajunge acasă: „De la antrenament”
Ego.ro
ȘOC! Dana Budeanu a renunțat la lenjeria intimă, rochia prea scurtă a arătat TOT
Digi24
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Cancan.ro
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat obsesiv cele două păsări
GSP.ro
Au rupt perdelele să le transforme în „hamuri și leagăne sexuale”. Acuzații incredibile: „Sunt 500 de poze la dosar”
Stirile PROTV
„Un incendiu subacvatic” masiv se întâmplă în oceane. Experții avertizează întreaga omenire
Romania TV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu au semnat cu PROTV! Vor fi juraţii MasterChef România sezonul 9
Capital.ro
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15 aprilie
EVZ.ro
Meghan, criticată din nou. Ce a făcut cu Harry în public e șocant
Adevarul
Coranda, muntele mutat în goana după aur și metale prețioase. „Așa ceva nu s-a mai găsit în Europa“ VIDEO
BZI.ro
Ce poveste de dragoste a trăit Carmen Harra! Ce a făcut după ce a murit Virgil Nicodivi
Spynews.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Libertatea.ro
Cum a fost scos din țară „un Zamolxe de patrimoniu” pentru o mită de 300 de euro. Frăția româno-maghiară a șpăgilor din Vama Nădlac
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
Lovitura de proporții care se pregătește în tenisul românesc
Digisport.ro
Restaurantul care le dă clienților o sticlă de vin scump gratis, dacă lasă telefoanele la intrare
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut o ofertă incredibilă
Digi24
ULTIMA ORĂ! Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV! Cu ce post au semnat și ce emisiune vor prezenta
Unica.ro
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
EVZ.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
Pericol total în TRANSILVANIA. Este vestea momentului pentru cei care locuiesc în Ardeal
Capital.ro
Testul simplu care îţi arată dacă uleiul de măsline este autentic sau fals. Așa poți afla imediat dacă este contrafăcut
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! Alertă mondială! ÎNCEPE RIPOSTA
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro