Căpșunile sunt printre fructele preferate în fiecare primăvară, iar cei care dispun de o mică grădină, cu siguranță au plantat acești arbuști fructiferi care dau zemoasele fructe. Însă pentru a obține și o recoltă mai bogată ar trebui să acorzi atenție și fertilizatorului folosit pentru această cultură.
Un fertilizator ieftin și eficient pentru căpșuni este cel pe bază de amoniac. Acest ingredient reprezintă o sursă bună de azot, un element indispensabil pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a plantelor. Folosind acest fertilizator vei obține căpșuni mai gustoase și mai multe, an de an.
Pentru rezultate optime, este nevoie de trei stropiri simple cu soluție de amoniac pe an. Cea mai eficientă stropire este cea efectuată primăvara, adică cea din prima decadă a lunii aprilie.
Soluția de amoniac se găsește pe piață în concentrații de 10% și 25%, dar este mai bine să alegi varianta cu 10% concentrație de amoniac. Amoniacul contribuie la creșterea părților vegetative și la formarea unui număr cât mai mare de flori și, implicit, o producție mai mare.
Amoniacul luptă și împotriva dezvoltării ciupercilor patogene și împotriva dăunătorilor. Fertilizarea trebuie făcută în fiecare an și se va efectua la intrarea în vegetație. Prima etapă se face la început de primăvară, înainte de înflorire. Fertilizarea se face numai prin stropire sau pulverizare la nivelul frunzelor, cu un pulverizator de plastic.
A doua stropire se face după înflorire, adică la circa 2-3 săptămâni de la prima stropire, folosindu-te tot de un pulverizator. Această stropire va distruge dăunătorii și agenții patogeni rămași.
Cea de-a treia stropire se face în august, cel târziu septembrie. Trebuie să mai știi că la prima stropire folosești 10 litru de apă curată, 40 ml de amoniac 10% și un litru de soluție de săpun sau o bucată de săpun de rufe.
Dacă folosești săpun, asigură-te că este un săpun de casă și dă-l prin răzătoare, amestecându-l apoi cu amoniacul. Pentru a treia fertilizare vei avea nevoie de mai multe ingrediente: adică tot ce ai folosit la prima stropire, în aceleași cantități, doar că vei mai adăuga și cinci picături de iod.
Când pregătești fertilizatorul, ai grijă să fii echipat corespunzător și să faci operațiunea în spațiu deschis, pentru a îndepărta anumite neplăceri de sănătate, în principal din cauza mirosului înțepător.
Dar dacă, din greșeală, soluția îți atinge pielea, spală-te cu apă din abundență, iar dacă observi pete roșii persistente, adresează-te medicului. De menționat este că acest fertilizator nu este bun în cazul căpșunilor cultivate în sere sau în solarii.