Criza energetică și scumpirea utilităților pun românii în situația de a fi mai atenți cu banii. Dacă vrei să îți reduci costurile de pe facturile de energie, ai ajuns la locul potrivit. În articolul de astăzi, vom vorbi despre trucurile care te ajută să economisești sute de lei pe lună dacă ai boiler. Cum trebuie să setezi aparatul, potrivit unui specialist.
Un expert în domeniul energiei a dezvălit câteva trucuri, mai puțin cunoscute, pentru reducerea consumului boilerului din baie. Dacă le vei aplica, vei observa cum facturile la energie vor scădea. Să vorbim, mai întâi, despre tipul de boiler pe care îl alegi pentru locuința ta. Specialiștii nu le recomandă pe cele slab eficiente.
Dacă vrei să cumperi un boiler pentru baie, este indicat să alegi unul mixt, nu unul numai pentru căldură. De obicei, acestea din urmă extrag apa din cilindru, nu din conducta principală. Asta înseamnă, practic, că vei fi pus în situația de a rămâne fără apă destul de des.
De ce nu este recomandat să folosești doar boilerul pentur căldură? Acesta trebuie să se umple cu apă rece mereu, după care să se încălzească la temperatura potrivită. Este posibil, de asemenea, ca boilerul să încălzească mai multă apă decât strictul necesar. Asta înseamnă o creștere a facturilor la energie.
De regulă, boilerele vechi ating o eficiență de doar 60%. Cu alte cuvinte, 40% din banii pe care îi achiți pentru încălzirea locuinței tale sunt aruncați pe fereastră. În schimb, un boiler mixt, modern, prezintă o eficiență de cel puțin 90%. Înainte de a cumpăra un boiler nou pentru locuința ta, solicită sfatul unui specialist.
Experta în energie Rebecca Davies, de la compania RD Heat, din Marea Britanie, a oferit câteva sfaturi privind consumul de energie în cazul boilerului. Dacă ai un astfel de aparat ecologic, asigură-te că funcționează cu funcția ecologică activată. Practic, aceasta va împiedica supraîncălzirea apei.
Dacă boilerul tău nu este ecologic, verifică ambele cadrane de pe el. Unul ar trebui să controleze încălzirea centrală. Nu trebuie să setezi nimic aici. Al doilea cadran reglează temperatura apei calde de la robinet. Setează al doilea cadran la 50 de grade Celsius. Având grijă la acest detaliu, vei reduce temperatura de funcționare a radiatorului, care setează temperatura apei ce circulă prin țevi. Acest aspect poate influența cu sute de lei costul facturii la energie.
Al doilea truc pe care să îl aplici are legătură cu preîncălzirea boilerului. Oprește setările de preîncălzire ale aparatului. Aceasta setare presupune o reținere a unei cantități în plus de apă caldă. Prin dezactivarea setărilor cu pricina, boilerul nu va mai stoca apa neutilizată. Deși asta înseamnă că va trebui să aștepți puțin înainte ca apa să se încălzească data viitoare, vei putea să economisești mai mulți bani.
Presiunea la boiler ar trebui să fie situată, de obicei, între 1 și 2 manometri. Dacă este mai mică de acest nivel, înseamnă că boilerul nu va fi eficient. În interiorul său se poate depune calcar, ce va determina aparatul să nu funcționeze corespunzător. Specialiștii recomandă ca, din când în când, chiar și în lunile în care nu îl folosiți, să pornești boilerul. Așa, vei preveni acumulările de depuneri.