Ouăle fierte furnizează o mulțime de proteine, vitamine și minerale și aproape deloc carbohidrați. Un ou are 75 de calorii și este micul dejun perfect alături de câteva legume. Dacă încă ai probleme în a le fierbe, iată câteva trucuri pentru cele mai bune ouă fierte.
În timp ce ouăle fierte sunt perfecte cu doar puțină sare și piper, poți adăuga câteva ingrediente suplimentare și să le transformi rapid în aperitive precum salată de ou, ouă umplute, salată cu avocado și ou și multe altele.
Parcurgerea tuturor pașilor pentru a fierbe un ou pare a fi un proces destul de simplu, dar întotdeauna există loc pentru îmbunătățire.
Una dintre problemele cu ouăle fierte apare atunci când încerci să le decojești și se desprind și bucăți mari din albușul gătit.
Cel mai bine să știi exact cât de fiert vrei să fie acel ou. Ele pot varia de la ouă moi cu gălbenușuri lichide la cele tari în care atât albușul, cât și gălbenușul sunt complet ferme.
Pentru a calcula corect timpul de fierbere al ouălor, începe cu o cratiță de apă rece și setează cronometrul odată ce apa începe să fiarbă.
Vezi și: A pus ouă fierte în apă cu sare și apoi s-a lins pe degete. Ce deliciu a produs o gospodină
Un timp de gătire de trei minute face ca un gălbenuș să fie foarte moale și albușul semi-gătit. După patru minute, vei avea un ou în care albușul este în mare parte solid, dar gălbenușul încă curge.
La cinci minute, albușul oului va fi ferm și va conține un gălbenuș mai dens. Gălbenușul unui ou gătit timp de șase minute va fi încă puțin moale, în timp ce șapte minute de gătit duc la un ou fiert tare standard.
După opt până la zece minute, ouăle vor ieși foarte bine făcute.
Adaugă bicarbonat de sodiu în apa de fierbere pentru ouă ușor de curățat.
Ouăle mai vechi se curăță foarte bine, iar asta pentru că albumina acestora are un pH mai ridicat, ceea ce face ca aceasta să se lipească mai puțin strâns de membrana cojii odată ce oul a fost fiert.
Vezi și: Secretul celor mai gustoase ouă ochiuri. Rețeta banală care îți va ieși perfect de fiecare dată
Și pentru că nu e în regulă să consumăm ouă vechi, poți să adaugi o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu per litru de apă folosită pentru a fierbe ouăle, astfel încât acestea să se curețe bine de fiecare dată.
De asemenea, dacă vrei să nu se crapă, pune ouăle în apă rece și permite-le să ajungă la fierbere odată cu apa. Dacă pui ouăle în apă fiartă, șocul termic va sparge coaja.
Oțetul nu va împiedica de fapt coaja oului să se crape pe măsură ce fierbe. În schimb, va lucra pe albumina din interiorul cojii, întărind-o astfel încât, dacă coaja se crapă, albușul oului va rămâne înăuntru, în loc să se reverse în apa clocotită.
Oțetul ajută, de asemenea, albușul ouălor să se solidifice mai repede, iar un albuș solidificat nu se va scurge.
Vezi și: Cum se curăţă cel mai rapid ouăle fierte. Trucul folosit în marile restaurante
Poți folosi orice tip de oțet pentru apa de ouă, iar zeama de lămâie va funcționa la fel de bine. Dar oțetul alb distilat va fi, fără îndoială, cea mai ieftină opțiune.
3 linguri mari pe litru de apă este proporția corectă. Nu lăsa ouăle să stea în apa de oțet după ce s-au gătit, deoarece oțetul va dizolva în cele din urmă cojile. În schimb, scoate ouăle din apa fierbinte și lăsă-le să stea în apă rece.
Dacă torni o lingură sau două de orice ulei de gătit în oala în care fierbi ouăle, acesta va reuși să pătrundă prin coji și să formeze un fel de strat de lubrifiere între membrana și albușul oului.
Vezi și: Cum cojești un ou fiert cu ajutorul unui borcan. Trucul care te scapă de munca neplăcută
Acest lucru înseamnă că atunci când vei curăța ouăle, cojile vor aluneca ușor.