Dacă vrei să prepari cele mai gustoase murături, dar și să reziste în timp, ar trebui să ții cont de anumite trucuri. Spre exemplu, știi ce truc să folosești ca să ți se înnegrească murăturile?
Murăturile gustoase și care nu se înnegresc în timp au un secret aparte. Este vorba de sarea folosită. Astfel, cea recomandată este sarea neiodată, deoarece iodul distruge murăturile.
Apoi, pentru ca conopida să ți se înnegrească, este bine să folosești un oțet deschis la culoare și să ții borcanele la un loc întunecos. Dacă vrei să pui varză la murat, fii atent și la cantitatea de sare folosită. Se recomandă, de asemenea, să o verifici la câteva zile după ce ai pus-o. Zeama se gustă, butoiul se agită și se mai verifică apoi peste alte două zile, dacă este îndeajuns de sărată, întrucât sarea o va menține.
Apoi, mai trebuie să știi că deasupra murăturilor se pune o farfurie sau crengi de vișin, pentru a sta bine sub saramură. Ar fi ideal să dizolvi bine sarea de la început în apă fierbinte, pe care să o lași să se răcească sau să o torni chiar fierbinte peste legume.
5 kg de castraveţi;
1 l de oţet de 9 grade;
3 l de apă;
4 linguri de sare grunjoasă (fără iod);
8 linguri de zahăr;
2 frunze de dafin;
o legătură de frunze de ţelină;
3 morcovi; 3 cepe;
ardei iute;
1 plic seminţe de muştar;
3 rădăcini de hrean;
o căpăţână de usturoi;
câteva beţe de mărar uscat.
Că tot suntem la capitolul murături gustoase, îți prezentăm o rețetă delicioasă de castraveți în oțet. Iată care este modul de preparare:
Se prepară o soluție din oțet, apă, zahăr, sare şi frunze de dafin, şi se pune la fiert. Apoi, se taie ceapa rondele, usturoiul se zdrobeşte, iar morcovul se taie felii.
Atunci când apa fierbe, se pun castraveţii spălaţi şi se lasă numai până îşi modifică puţin culoarea. Apoi, se pregătesc borcanele, sterlilizate înainte. Ele se aşază pe fundul lor rondele de ceapă, 1-2 căţei de usturoi, felii de morcovi şi ţelină şi castraveţi.
După asta, se toarnă soluţia de oţet fierbinte şi se adaugă și boabe de muştar, hrean felii, ardei iute. Deasupra se pun frunze de ţelină şi boabe de mărar. Se pune apoi capacul bine înfiletat. Se lasă să se răcească pe dulap, după care se pun la rece, în cămară.