Pentru că este un aliment ce nu lipsește din meniul de zi cu zi al celor mai mulți români, iar în comerț găsim o gamă variată, este important să știm să facem alegerile corecte. Află care este trucul prin care vezi dacă pâinea pe care o consumi este sănătoasă.
Pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente din lume. Pe rafturile magazinelor o găsim sub diferite forme, pare că există câte o rețetă pentru toate preferințele. Trebuie să știm că nu toate sunt bune pentru organismul uman.
În aceste condiții, cum poți să îți dai seama dacă pâinea pe care o consumi este sănătoasă? Există câteva indicii la care trebuie să fi atent.
Dacă vezi că pe rafturile raionului de panificație sunt zeci de pâini de exact aceeași dimensiune și formă, acestea au fost făcute, cel mai probabil, de mașinării. Cea artizanală se remarcă prin natura sa unică și variabilă: în fiecare zi este diferită, tăiată manual de brutar, fără să se obțină două bucăți identice.
În primul rând, trebuie să ne bazăm pe simțul olfactiv pentru a identifica aroma caracteristică a pâinii artizanale, cu note de făină prăjită și o ușoară aciditate – semne ce indică clar calitatea acesteia.
Crusta pâinii este un alt detaliu de care ar fi bine să ținem cont. Trebuie să fie aurie și crocantă.
La fel de importantă este culoare miezului. Dacă este prea alb, acest lucru indică o pâine de calitate scăzută, deoarece poate fi făcută cu făinuri rafinate, lipsite de nutrienți și aromă.
Potrivit lui Jamie Gnau, instructor clinic de științe biomedicale la Missouri State University (Statele Unite), pâinea integrală este considerată cea mai sănătoasă. Spre deosebire de pâinea albă, pâinea integrală nu provoacă creșteri ale nivelului zahărului din sânge și oferă o varietate de nutrienți, cum ar fi fibre, proteine și vitaminele B și E, precum și minerale.
Locul al doilea pe podium este ocupat de pâinea de secară, un bob asemănător grâului care împărtășește mulți nutrienți cu pâinea integrală, cum ar fi fierul, fibrele și acidul folic. Datorită conținutului său ridicat de fibre, pâinea de secară poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Pe locul al treilea în topul celor mai sănătoase tipuri de pâine este cea cu cereale încolțite. Este o sursă importantă de proteine, fibre, zinc, fier, magneziu, vitamina C și acid folic.