Există tot felul de trucuri băbești care încă ridică semne de întrebare printre gospodine. Unul dintre ele presupune folosirea unui obiect ciudat cu scopul de a opri lacrimile în momentul în care se toacă ceapa. Cât de eficientă este această metodă și în ce constă, de fapt.
Dintre toate abilitățile culinare pe care le poți dobândi de-a lungul anilor petrecuți în bucătărie, aceasta este – îndrăznim să spunem – una dintre cele mai importante. Dacă știi cum să tai ceapa, experiența gătitului poate deveni mult mai plăcută.
Ceapa este o legumă renumită pentru proprietățile sale, ce declanșează întotdeauna supraactivarea canalelor lacrimale. Bunicile și străbunicile noastre apelau la tot felul de remedii, pentru a ține departe lacrimile când tocau alimentul pentru a-l adăuga în diverse preparate.
Citește și: Cum se taie corect ceapa, de fapt. Greșeala pe care o făceau toți oamenii până acum
Într-un mediu total neștiințific, lipsit de halate de laborator și tabele mâzgălite cu formule, doar cu subiecți de testare, multe gospodine au încercat să găsească soluția perfectă. Cum poți scăpa de lacrimile cauzate de ceapă? Cu ajutorul unei lingurițe de cafea, spun unele voci.
Pentru a testa teoria linguriței de cafea, ai nevoie, practic, doar de ceapă, un cuțit cu care să o toci, un blat din lemn pentru a pune leguma tăiată și… instrumentul cheie, o linguriță de cafea. Explicația ar fi că enzimele sulfuroase eliberate prin tăierea cepei se leagă cu metalele din lingura de oțel inoxidabil.
Citește și: Cum poți să tai ceapă fără să plângi. Trucul extrem de simplu pe care e bine să-l știi
Tot ce ar trebui să faci pentru a te proteja de lacrimile declanșate în urma procesului de tăiere a cepei este să ții în gură o linguriță de cafea. Încearcă și tu trucul în cauză, dacă ești în căutarea unei soluții eficiente pentru a stopa lăcrimarea abundentă când gătești mâncare cu ceapă.
Gospodinele care au pus în aplicare acest truc au susținut că a funcționat într-adevăr. Nu se știe sigur dacă funcționează trucul cu lingurița de cafea 100% sau dacă este un mit. Unele voci spun că lingurița este folosită doar pentru a distrage atenția de la a gândi la impactul cepei, ce determină lăcrimarea.
Pe de altă parte, lingurița de cafea, ținută în gura cu gura închisă, limitează cantitatea de substanțe inhalate ca urmare a tocării cepei. Cantitatea de enzime sulfuroase este mai mică și stimulează astfel mai puțin cavitatea nazală și membranele mucoase.