Să știi cum să toci ceapa este, fără îndoială, una dintre cele mai bune abilități pe care le poți avea în bucătărie. Nu este o sarcină dificilă, însă multor gospodine le ridică probleme. De cele mai multe ori, din cauză că încep să lăcrimeze rapid. Există câteva trucuri de care trebuie să ții cont pentru a evita această situație. Află mai jos cum se taie corect ceapa, de fapt.
Ceapa este o legumă de bază în bucătăria românească. Este folosită deseori de gospodine la prepararea ciorbelor, tocănițelor sau a diverse mâncăruri aromate. Nu este deloc greu să cureți și să tai ceapa, însă multor românce le ridică probleme din cauză că încep să lăcrimeze foarte rapid, iar sarcina devine, astfel, inconfortabilă.
Cheia pentru a preveni lăcrimarea când toci ceapa este, practic, expunerea pentru o perioadă cât mai scurtă de timp la suprafața tăiată a legumei. Astfel, este important ca părțile tăiate ale cepei să fie menținute pe tocător, nu expuse la aer. Te poate ajuta, de asemenea, punerea în funcțiune a hotei.
Există, totuși, un secret pe care puține gospodine îl aplică. Are legătură cu momentul decojirii legumei. Majoritatea româncelor obișnuiesc să decojească ceapa înainte de a o toca. Învelișul exterior ar trebui să fie îndepărtat, de fapt, după ce leguma se taie în două bucăți egale. În acest fel, te protejezi de mirosul țipător al cepei.
De asemenea, capătul rădăcinii legumei nu trebuie niciodată îndepărtat de la începutul sarcinii. Acesta se taie la finalul procesului, când bucățile de ceapă sunt deja tocate. Capătul rădăcinii legumei este responsabil pentru cea mai mare parte a aromei și a mirosului care te face să plângi.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a tăia corect ceapa, de fapt:
Dacă respecți pașii de mai sus, nu vei mai plânge atât de rapid când tai ceapa. Poți folosi leguma tocată imediat, în diverse preparate, sau o poți depozita într-un recipient etanș sau într-o pungă pe care să o menții la frigider. Atenție, însă! Ceapa tocată nu se păstrează la temperaturi scăzute decât pentru maximum patru zile.