Românii adoră să facă socată acasă. Aceasta este băutura verii, iar cei care au planta în curte profită de toate beneficiile ei și o utilizează cum pot. Cu toate astea, oamenii care au încercat să o facă au întâmpinat cel puțin o dată o problemă. Mai exact, ea se strică rapid dacă nu este făcută bine. Află cum poți să procedezi ca să stai fără griji după ce termini să o faci? Ce recomandări au specialiștii?
Socata este o băutură răcoritoare naturală și foarte delicioasă. Ea se prepară în mai multe zone din România din florile proaspete de soc, dar și din cele uscate.
Gospodinele de la noi obișnuiesc să prepare această băutură în special în lunile când florile sunt proaspete. Fiecare zonă are obiceiurile ei, dar cu siguranță există o serie de reguli care trebuie respectate ca aceasta să iasă bună.
Trebuie să știi că nu trebuie să speli florile de soc pentru că odată cu praful de pe ele se duce și polenul care este aromat și parfumat. Este indicat să le culegi tu cu mare grijă.
Ingrediente:
10 flori de soc mari
300 g zahăr
4 lămâi mici (sau patru lime)
3 – 4 litri de apă
Pregătește un borcan de sticlă de 4 litri pentru cantitățile menționate. Pune zahăr în recipientul curat și sucul de la două lămâi. Adaugă un litru de apă și amestecă totul bine cu o lingură de lemn până se topește zahărul.
Pune cele zece flori de soc în borcan și alte două lămâi sau lime tăiate felii subțiri. Umple borcanul cu apă până la capăt și acoperă totul pentru ca insectele să nu poată pătrunde în interior.
Este foarte important să verifici borcanul măcar o dată pe zi și să amesteci în compoziție pentru ca sucul să nu fie tulbure. Băutura este gata în maximum 4 zile, în funcție de cât de cald este afară.
Florile de soc se vor lăsa pe fundul borcanului încet. După ce consideri că a ajuns la gustul pe care îl doreai, strecoară lichidul cu ajutorul unui tifon și pune-l în sticle mici la frigider.
În felul acesta vei putea să guști rapid din aceasta și chiar vei putea să îți iei o sticlă la o plimbare prin parc. Nu uita să speli foarte bine lămâile înainte să le pui în interior. Coaja lor este foarte amară, iar în timp acest detaliu poate strica băutura.