12 nov. 2022 | 12:07

Trucul genial care îți păstrează strugurii peste iarnă. Cum scapi de mucegai

Utile
Trucul genial care îți păstrează strugurii peste iarnă. Cum scapi de mucegai
Cum să facem față unui focar de mucegai la vița de vie

Dacă ești un pasionat de struguri, știi că tunderea este esențială. Mai ales dacă vrei să obții randament și calitatea dorită. Când este efectuată corect, are un impact pozitiv. Acest procedeu va garanta o mai bună gestionare a dăunătorilor și a bolilor. Cultivatorii experiementați știu și trucul genial care îți păstrează strugurii peste iarnă și te ajută să scapi de mucegai.

Cum să facem față unui focar de mucegai la vița de vie

Mucegaiul este o ciupercă comună care afectează o mare varietate de plante. Este ușor de identificat și apare sub forma unor pete cenușii deschise sau albe. Acestea se găsesc de obicei pe frunzele infectate, dar pot fi găsite și sub sau pe tulpini, flori, fructe sau legume.

Petele se răspândesc și, în cele din urmă, vor acoperi majoritatea frunzelor plantei, iar plantele noi sunt cele mai sensibile. Strugurii se confruntă cu tot felul de boli fungice, de la mucegaiuri, putregaiuri și până la pătarea frunzelor. Este foarte important să știi cei de făcut în asemenea situații. Dar, dacă nu știi, există trucul genial care îți păstrează strugurii peste iarnă și te ajută să scapi de mucegai.

Care este trucul genial care îți păstrează strugurii peste iarnă

Nu este nimic mai rău decât să muști dintr-un strugure moale, care a trecut de prima tinerețe. Puteți păstra strugurii proaspeți, crocanți și gustoși, depozitându-i în mod corespunzător, folosindu-vă de trucurile care îți păstrează strugurii peste iarnă. Iată care este acesta:

Stocați strugurii în frigider

Frigiderul este cel mai bun loc pentru a păstra strugurii proaspeți. Aceștia se dezvoltă bine la aproximativ 30-32 grade Fahrenheit, cu o umiditate de 90-95%, așa că aruncați-i în partea din spate a sertarului, de obicei este cel mai rece loc din frigider. De asemenea, deoarece strugurii pot absorbi mirosurile, încercați să nu-i depozitați direct lângă alimente urât mirositoare, cum ar fi ceapa sau peștele.

Vezi și: Ce trebuie să faci cu viţa de vie dacă luna septembrie e rece. Doar aşa se vor coace strugurii repede

Depozitați strugurii în beciuri

Un alt truc, cunoscut de cei mai experimentați, este să depozitezi strugurii în beci, aici temperaturile peste iarnă fiind mult mai mici decât în restul casei.

Depozitați-i nespălați

Când ajungeți acasă cu un nou recipient de struguri, ați putea fi înclinat să îi clătiți imediat, dar nu o faceți. Vreți să păstrați strugurii cât mai uscați posibil până când intenționați să îi mâncați, deoarece orice exces de umiditate va accelera procesul de descompunere și va face ca fructele să putrezească mai repede. Când sunteți gata să mâncați, puneți pur și simplu strugurii într-o strecurătoare și clătiți-i bine sub jet de apă rece.

Lăsați-i să respire

Nu aveți nevoie de niciun recipient special pentru a depozita strugurii în mod corespunzător. De fapt, punga ventilată sau cutia de plastic în care au venit este ideală. Iată de ce: Strugurii au nevoie de puțin spațiu de respirație pentru a rezista cât mai mult timp.

Lipirea lor într-un recipient ermetic (cum ar fi o pungă cu fermoar) creează umiditate, care în cele din urmă devine umiditate care accelerează stricarea. Dacă ați aruncat deja ambalajul original, orice recipient bine aerisit este suficient.

A congela sau a nu congela?

Dacă nu credeți că vă veți folosi strugurii înainte de a se strica, puteți lua în considerare posibilitatea de a-i congela. Strugurii congelați reprezintă o adiție fantastică la smoothie-uri, pot fi folosiți în locul gheții în cocktailuri și sunt o gustare răcoritoare și sănătoasă într-o zi călduroasă.

Vezi și: Ce se face la viţa de vie în septembrie şi octombrie. Detaliul care îţi asigură o producţie bogată de struguri

Sfaturi pentru cum să scapi de mucegai

Așa cum spuneam la început, ca oirice plantă, vița de vie este supusă la tot felul de boli. Mucegaiu, pintre altele, paote fi extrem de dăunător culturilor de struguri. Așa că avem câteva sfaturi pentru a învinge bolile fungice ale strugurilor.

Cel mai bun truc, pentru a scăpa de mucegai, mai ales când depozităm fructele, este să nle ambalăm în pungi de plastic, dar nu mai mult de 1-3 kg, la care se adaugă și o soluție de metabiosulfit de potasiu.

Metabisulfitul de potasiu, cunoscut și sub numele de aditivul alimentar E224 sau pirosulfat de potasiu, este un conservant alimentar care păstrează culoarea naturală a alimentelor și protejează împotriva bacteriilor de mcuegai și nu numai.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro