Dacă ești un pasionat de struguri, știi că tunderea este esențială. Mai ales dacă vrei să obții randament și calitatea dorită. Când este efectuată corect, are un impact pozitiv. Acest procedeu va garanta o mai bună gestionare a dăunătorilor și a bolilor. Cultivatorii experiementați știu și trucul genial care îți păstrează strugurii peste iarnă și te ajută să scapi de mucegai.
Mucegaiul este o ciupercă comună care afectează o mare varietate de plante. Este ușor de identificat și apare sub forma unor pete cenușii deschise sau albe. Acestea se găsesc de obicei pe frunzele infectate, dar pot fi găsite și sub sau pe tulpini, flori, fructe sau legume.
Petele se răspândesc și, în cele din urmă, vor acoperi majoritatea frunzelor plantei, iar plantele noi sunt cele mai sensibile. Strugurii se confruntă cu tot felul de boli fungice, de la mucegaiuri, putregaiuri și până la pătarea frunzelor. Este foarte important să știi cei de făcut în asemenea situații. Dar, dacă nu știi, există trucul genial care îți păstrează strugurii peste iarnă și te ajută să scapi de mucegai.
Nu este nimic mai rău decât să muști dintr-un strugure moale, care a trecut de prima tinerețe. Puteți păstra strugurii proaspeți, crocanți și gustoși, depozitându-i în mod corespunzător, folosindu-vă de trucurile care îți păstrează strugurii peste iarnă. Iată care este acesta:
Frigiderul este cel mai bun loc pentru a păstra strugurii proaspeți. Aceștia se dezvoltă bine la aproximativ 30-32 grade Fahrenheit, cu o umiditate de 90-95%, așa că aruncați-i în partea din spate a sertarului, de obicei este cel mai rece loc din frigider. De asemenea, deoarece strugurii pot absorbi mirosurile, încercați să nu-i depozitați direct lângă alimente urât mirositoare, cum ar fi ceapa sau peștele.
Un alt truc, cunoscut de cei mai experimentați, este să depozitezi strugurii în beci, aici temperaturile peste iarnă fiind mult mai mici decât în restul casei.
Când ajungeți acasă cu un nou recipient de struguri, ați putea fi înclinat să îi clătiți imediat, dar nu o faceți. Vreți să păstrați strugurii cât mai uscați posibil până când intenționați să îi mâncați, deoarece orice exces de umiditate va accelera procesul de descompunere și va face ca fructele să putrezească mai repede. Când sunteți gata să mâncați, puneți pur și simplu strugurii într-o strecurătoare și clătiți-i bine sub jet de apă rece.
Nu aveți nevoie de niciun recipient special pentru a depozita strugurii în mod corespunzător. De fapt, punga ventilată sau cutia de plastic în care au venit este ideală. Iată de ce: Strugurii au nevoie de puțin spațiu de respirație pentru a rezista cât mai mult timp.
Lipirea lor într-un recipient ermetic (cum ar fi o pungă cu fermoar) creează umiditate, care în cele din urmă devine umiditate care accelerează stricarea. Dacă ați aruncat deja ambalajul original, orice recipient bine aerisit este suficient.
Dacă nu credeți că vă veți folosi strugurii înainte de a se strica, puteți lua în considerare posibilitatea de a-i congela. Strugurii congelați reprezintă o adiție fantastică la smoothie-uri, pot fi folosiți în locul gheții în cocktailuri și sunt o gustare răcoritoare și sănătoasă într-o zi călduroasă.
Așa cum spuneam la început, ca oirice plantă, vița de vie este supusă la tot felul de boli. Mucegaiu, pintre altele, paote fi extrem de dăunător culturilor de struguri. Așa că avem câteva sfaturi pentru a învinge bolile fungice ale strugurilor.
Cel mai bun truc, pentru a scăpa de mucegai, mai ales când depozităm fructele, este să nle ambalăm în pungi de plastic, dar nu mai mult de 1-3 kg, la care se adaugă și o soluție de metabiosulfit de potasiu.
Metabisulfitul de potasiu, cunoscut și sub numele de aditivul alimentar E224 sau pirosulfat de potasiu, este un conservant alimentar care păstrează culoarea naturală a alimentelor și protejează împotriva bacteriilor de mcuegai și nu numai.