Românii care stau la casă au și ei viță de vie plantată în cele mai multe cazuri în spatele curții. Desigur că cel mai mult se bucură de roadele gustoase producătorii mici sau bunicii care au multe hectare de pământ moștenite unde vița este deja parte din familie. Luna septembrie a venit și în acest an cu temperaturi mai reci. Mercurul a scăzut mult în termometre acum, moment din care și obiceiurile gospodarilor au început să se schimbe în special în privința viței de vie.
Vița de vie este adorată de români și bine îngrijită de pasionați. Gospodarii știu că treaba abia la început de toamnă vine, moment în care încep să adună roadele muncii lor din sezonul cald.
Strugurii ajung în coșul cu fructe, în prăjituri, în sticle sub formă de must sau direct în butoi pentru a se face vin. Indiferent de cum ai alege să consumi fructele, vița trebuie să fie sănătoasă și îngrijită într-un mod aparte de la începutul noului sezon care trage după sine noi obiceiuri.
Experții recomandă ca toți oamenii să practice desfrunzitul parțial în luna septembrie care este prea rece. Această practică este recomandată în special în regiunile cu o toamnă rece și mai ales în cazul soiurilor vii cu frunziș bogat ori cele de calitate superioară care sunt mai sensibile la mucegai.
Procesul asigură strugurilor mai multă lumină și astfel o coacere uniformă chiar în perioada în care trebuie să iasă în față și să strălucească.
Vița de vie poate fi de două feluri:
Cele de masă au pulpa crocantă sau semicrocantă, semizemoasă, neaderentă la sâmbure și cu o pieliță subțire. De asemenea, aceștia sunt mai dulci la gust și au o aciditate redusă. Soiurile de vin pot fi albe sau roșii, curente sau superioare în funcție de potențialul alcoolic. Un astfel de soi este aromat, semiaromat, acidulat sau mai puțin acidulat.
Soiuri rezistente la ger