15 dec. 2022 | 15:16

Trucul care te ajută să dormi noaptea mai bine. Ce s-a descoperit în ultimul studiu

Sănătate
Trucul care te ajută să dormi noaptea mai bine. Ce s-a descoperit în ultimul studiu
„Modelele de somn se schimbă odată cu anotimpurile”

Un studiu recent a scos la iveală trucul care te ajută să dormi noaptea mai bine. Datele studiului au mai constatat că elevii care adormeau mai târziu noaptea se trezeau mai târziu dimineața. Mai ales în timpul lunilor de iarnă. Ceea ce s-a descoperit în acest studiu poate fi extrem de relevant, mai ales pentru cei care au probleme cu schimbările de la ora de vară la cea de iarnă.

S-a aflat care este trucul care te ajută să dormi noaptea mai bine

Studiul a încercat să vadă dacă, într-adevăr, schimbările de oră afectează sau nu somnul nostru. Conform acestuia, cercetătorii sugerează că lipsa luminii naturale în timpul zilei ar putea cauza probleme de somn.

Efectele ar fi mai ales pe timp de noapte. Cu alte cuvinte, expunerea la lumina naturală în timpul zilei ar putea îmbunătăți somnul, chiar și în zilele înnorate de iarnă.

După cum bine știm, în timpul lunilor de iarnă zilele sunt mai scurte și mai întunecate. În această perioadă, arată studiul, mulți oameni petrec mai puțin timp în aer liber. Cu alte cuvinte, nu primesc atât de multă lumină naturală. Acest lucru poate afecta totul, de la starea de spirit și energie până la somn.

Studiul indică faptul că cel puțin 30 de minute de expunere la lumina naturală a soarelui are un impact semnificativ. Efectele se pot vedea mai ales la ceasul intern al organismului, promovând un somn mai odihnitor.

Acum, un studiu recent a dezvăluit câteva informații interesante despre tiparele de somn ale corpului nostru. În același timp, studiul și-a propus să demonstreze valoarea ieșirii afară în timpul zilei, chiar și atunci când este înnorat.

Constatările, publicate recent în Journal of Pineal Research, arată că faptul că nu se primim suficientă lumină naturală în timpul zilei cauzează probleme atunci când vine vorba de obținerea unui somn de calitate pe timp de noapte.

„Expunerea la lumina zilei este cu adevărat critică pentru a menține un sistem circadian sănătos și igiena somnului care vine odată cu acesta”, a declarat autorul principal al studiului, Horacio de la Iglesia, profesor de biologie la Universitatea din Washington.

Vezi și: Plantele pe care le poți ține noaptea în dormitor. Nu vor avea un efect negativ asupra somnului

„Modelele de somn se schimbă odată cu anotimpurile”

În cadrul studiului, 500 de studenți participanți de la Universitatea Washington din Seattle au purtat monitoare la încheietura mâinii care le-au permis cercetătorilor să le monitorizeze tiparele de somn de-a lungul celor patru anotimpuri.

Datele arată că studenții dormeau aproximativ aceeași cantitate totală de somn în fiecare noapte, indiferent dacă era iarnă sau vară. Cu toate acestea, în timpul lunilor de iarnă, studenții care adormeau mai târziu în timpul nopții se trezeau mai târziu dimineața, un moment al zilei în regiune când este mai puțină lumină naturală și este înnorat afară.

În medie, aceștia s-au culcat cu 35 de minute mai târziu și s-au trezit cu 27 de minute mai târziu în zilele de școală de iarnă, comparativ cu zilele de școală de vară.

Deoarece iarna este mai puțină lumină naturală, modelul de somn-veghe al elevilor a fost o surpriză pentru cercetători. Pentru context, Seattle primește aproximativ 16 ore de lumină solară la solstițiul de vară și puțin peste 8 ore de lumină solară la solstițiul de iarnă.

Potrivit cercetătorilor, studenții au stat treji până târziu și au dormit până târziu pentru că nu au fost suficient de expuși la lumina naturală în timpul lunilor de iarnă. Obținerea luminii naturale în timpul zilei devansează ceasul biologic al organismului care cronometrează somnul, a explicat de la Iglesia. El a spus că acest lucru ajută la facilitarea adormirii la o oră rezonabilă și la trezirea la prima oră a dimineții.

„Desigur, este important de menționat că o posibilă limitare a acestui studiu este locația sa, deoarece Seattle este notoriu înnorat. Sunt necesare studii suplimentare în diferite regiuni geografice pentru a confirma dacă expunerea la lumina naturală poate promova eficient somnul. Dar, am constatat că modelele de somn se schimbă odată cu anotimpurile”, mai spune autrul studiului.

Sfaturi care te ajută să dormi noaptea mai bine

Indiferent dacă aveți sau nu dificultăți de somn sau dacă aveți probleme cu somnul în general, există câteva modalități dovedite de a îmbunătăți igiena somnului. Turucuri de a vă odihni bine în orice perioadă a anului.

Fiți vertical în timpul zilei

Lumina de la amiază poate ajuta la ajustarea ritmului circadian. Specialiștii arată că, cu cât puteți exagera mai mult discrepanța dintre a fi adormit și a fi treaz prin faptul că sunteți mai vertical sau în poziție verticală în timpul zilei, cu atât mai bine v-ați putea descurca pe orizontală pe timp de noapte.

Mersul pe jos și alte forme de activitate fizică  în aer liber, și faptul de a nu vă culca imediat după ce ați mâncat vă pot ajuta, de asemenea, să dormiți mai bine.

Mențineți un program consistent

Culcatul la aceeași oră în fiecare seară și trezitul la aceeași oră dimineața pot ajuta la antrenarea ciclului somn-veghea al organismului.

Căutați semnele de oboseală și starea de spirit scăzută

Se știe că problemele cu somnul sunt mai răspândite la latitudini nordice și sudice. Aceste probleme vă pot afecta starea de spirit și pot perturba somnul.

Acest lucru înseamnă că poate fi o idee bună să vă monitorizați singuri pentru simptomele depresiei. Aceste simptome se pot prezenta ca oboseală. Pot apărea ca energie scăzută sau lipsă de entuziasm sau bucurie.

Concluzie

Constatările sugerează că obținerea mai multă lumină naturală, în special dimineața și la prânz, este esențială. Mai ales pentru a menține un ceas circadian sănătos și pentru a avea un somn bun.

Studiul a mai arătat că tulburarea afectivă sezonieră (SAD) poate afecta somnul în timpul lunilor de iarnă. Pentru a vă îmbunătăți tiparele de somn în timpul iernii, experții recomandă să petreceți mai mult timp în aer liber, să fiți activi din punct de vedere fizic și să urmați o rutină de somn regulată.

Parteneri
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redactia.ro
Testul IQ pentru genii și cei cu privire de vultur. Doar 1% dintre oameni găsesc pisica în 5 secunde!
Click.ro
Ce este Sindromul Kessler, dezastrul spațial care ar putea fi imposibil de oprit. Ar avea efecte catastrofale pentru viața pe Pământ
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Blestemul piesei 'Ești iubibilă', a trupei Taxi. Cuplurile de vedete din videoclip s-au despărțit unul după altul!
Unica.ro
Rețetă de orez prăjit cu pui. Secretul pentru un gust autentic
EVZ.ro
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Spynews
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Capital.ro
Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva și-au transformat total vila de 1 milion de euro: living primitor, pian, curte spațioasă, piscină și asta nu e tot. Detaliul fabulos care se vede în imagini
Avantaje
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Mediaflux
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 14. A plecat acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro