S-a aflat trucul bunicii pentru perdele albe, imaculate. Perdelele îngălbenite dau un aspect neîngrijit și ponosit oricărei locuințe. Dacă tulul este întunecat, nu faceți prostia să îl aruncați. Folosiți metoda bunicilor de a-i reda rapid și ușor albul strălucitor. Așadar, ce trebuie să presari în apă.
Interioarele moderne sunt împodobite în multe nuanțe diferite, dar albul este încă un clasic în ceea ce privește perdelele. Perdelele de tul aerisite în multe interioare sunt combinate în mod tradițional cu perdele și draperii.
Tulul alb poate fi mat, lucios, dantelat, cu model…etc. Principalul motiv este că își păstrează albul perfect. Dar cum poți reda albul perdelelor de tul îngălbenite, fără a cheltui banii pe altele noi, vezi în rândurile următoare.
Îngălbenirea tulului după o utilizare sau depozitare îndelungată strică frumusețea acestui material extraordinar. În prezent, în magazine există țesături de tul în culori caisă, vanilie, piersică, însă aceste culori nu au nimic de-a face cu nuanța gălbuie care strică perdelele albe ca neaua.
Tulul alb tinde să se ardă, ceea ce îl face să capete o nuanță închisă. Iar dacă fumezi în casă, acesta devine galben-gri, adică arată groaznic.
Nu este recomandat folosirea înălbitorului tradițional, pentru că atunci când se utilizează acest produs, țesătura devine subțire, iar după 2 sau 3 sesiuni de albire, țesătura delicată se va desface literalmente sub mâinile dumneavoastră.
Astfel, efectul va fi vizibil doar după câteva aplicări, iar apoi „albirea” nu va da chiar rezultatul pe care îl așteptați: tulul va căpăta o nuanță gălbuie.
Produsele inovatoare de albire nu au întotdeauna efectul potrivit. Unele sunt prea agresive și scumpe. Orice gospodină de modă veche știe cum să facă tulul gălbui să arate ca unul nou, și asta cu ajutorul banalei sare de masă.
Aveți nevoie doar de 3 până la 5 linguri de sare și o cantitate normală de detergent. Nu mai este becesar să folosiți pudră de înălbire, pentru că sarea va fi principalul ingredient activ. Algoritmul de albire este unul simplu.
Într-un vas cu apă caldă, cadă sau lighean, se dizolvă sarea și detergentul. Se înmoaie tulul în această soluție. Se lasă la înmuiat timp de cel puțin 3-4 ore. Dacă țesătura este foarte murdară, cel mai bine este să o lăsați la înmuiat peste noapte. Apoi, spălați perdelele. Faceți o altă soluție de sare, dar fără detergent, și clătiți țesătura în ea.
Singurul dezavantaj al acestei metode economice de albire a perdelelor este nevoia unei înmuieri mai îndelungate.