Trucul banal pentru a vedea în magazine când carnea de pui este proaspătă. Detaliul ăsta schimbă tot

de: Ștefan R. Apostol
31 01. 2022

Pentru a fi un cumpărător informat, trebuie să știți ce conțin alimentele. Din păcate, nu este întotdeauna simplu. Mai ales în cazul în care cumpărați carne de pui proaspăt. Nu numai că trebuie să descifrați ștampilele, logo-urile și etichetele, dar este important să luați în considerare și indicatorii estetici de prospețime.

Atributele de calitate atunci când cumperi carne de pui proaspăt

Cele mai importante două atribute de calitate, când cumperi carne de pui proaspăt, sunt aspectul și textura. Aspectul este esențial atât pentru selecția inițială a produsului de către consumatori, cât și pentru satisfacția finală a produsului. Textura este cea mai importantă proprietate senzorială care afectează evaluarea finală a calității.

Atributele de calitate a aspectului includ culoarea pielii, culoarea cărnii, culoarea roz a cărnii gătite și defectele de aspect, cum ar fi vânătăile și hemoragiile. Deoarece aspectul este atât de important pentru selecția consumatorilor, producătorii de păsări de curte fac eforturi considerabile.

Majoritatea vor să vândă produse cu o culoare adecvată pentru o anumită piață și pentru a evita defectele de aspect care vor avea un efect negativ asupra selecției produselor sau asupra prețului.

Practicile moderne de producție produc păsări tinere foarte uniforme. În acest caz, principalele probleme asociate cu textura cărnii sunt rezultatul unor erori de prelucrare sau al dezosării timpurii.

Deși alte aspecte de calitate, cum ar fi suculența și aroma, sunt importante, acestea sunt mai degrabă o funcție a pregătirii produsului și a unor erori de producție sau de prelucrare rare, dar acute.

Acestea sunt de obicei ușor de corectat sau de evitat. Înțelegerea principalelor aspecte care contribuie la culoarea păsărilor de curte și la frăgezimea cărnii este esențială pentru obținerea unor produse de calitate uniformă.

Cum știi exact dacă puiul pe care îl cumperi este proaspăt

Specialiștii în protecția consumatorilor spun că ar fi cam 9 criterii de luat în seamă când cumpărăm carne de pui proaspăt. Carnea și păsările de curte sunt surse excelente de proteine. Acestea furnizează, de asemenea, o mulțime de alți nutrienți de care organismul dumneavoastră are nevoie.

Așadar, este o idee bună să mâncați carne de pui proaspăt în fiecare săptămână, ca parte a dietei dumneavoastră echilibrate. Dar, vă propunem să luați în considerare și următoarele criterii.

1. Aspectul și aroma

Carnea de pui proaspăt trebuie să aibă o culoare rozalie. Evitați deteriorările cosmetice, cum ar fi vânătăile sau rupturile în piele, care pot afecta calitatea și prospețimea puiului.

De asemenea, puiul ar trebui să fie plin de volum. Atunci când apăsați pe el, carnea ar trebui să fie oarecum elastică, reluându-și forma după câteva secunde. O aromă curată și neutră este, de asemenea, un bun indicator al prospețimii.

2. Ambalajul plin de lichid

Evitați să cumpărați carne de pui proaspăt cu exces de lichid care se adună în ambalaj. Excesul de lichid este, de obicei, rezultatul procesului de imersie în apă utilizat în mod obișnuit pentru a răci puii la o temperatură sigură.

Odată ce se află în tavă, puiul elimină aceste lichide, diluând aroma și producând o textură înmuiată.

3. Procesul de refrigerare

Răcirea cu aer este alternativa superioară la răcirea prin imersie în apă. Un proces de refrigerare cu aer 100% face să circule puii printr-o serie de camere de răcire care sunt răcite cu aer rece purificat, fără a expune niciodată puiul la substanțe chimice în timpul procesului de refrigerare.

Rezultatul final este o carne de pui proaspăt cu o aromă proaspătă, nediluată, care se gătește mai consistent și rămâne suculent. Și pentru că nu este îmbibat cu apă, pielea se crocantează până la o culoare aurie.

4. Tăierea și dezosarea puiului

Tăierea și dezosarea puiului acasă necesită practici de siguranță alimentară diligente pentru a preveni contaminarea suprafețelor și ustensilelor din bucătărie.

Căutați o carne de pui proaspăt care a fost deja tăiată, astfel încât să nu fiți nevoiți să vă faceți griji în această privință.

5. Păsări crescute fără antibipotice

Interpretarea jargonului de pe etichetă pentru utilizarea antibioticelor poate fi confuză, deoarece puiul poate fi etichetat fie ca fiind fără antibiotice, fie crescut fără antibiotice.

Pentru a eticheta carnea de pui proaspăt fără antibiotice, specialiștii cer producătorului să respecte o perioadă de retragere sau de așteptare pentru a se asigura că antibioticele nu mai sunt prezente. Crescut fără antibiotice îi asigură pe consumatori că puilor nu li s-au administrat niciodată antibiotice, în niciun moment.

6. Carne de pui proaspăt certificată organic

Certificarea organică necesită ca producătorii să implementeze și să urmărească respectarea permanentă a mai multor standarde și practici stricte.

Producătorii biologici de top merg mai departe, obținând și certificarea HFAC (Humane Farm Animal Care), care aplică liniile directoare privind manipularea umană la fiecare pas.

7. Păsări crescute „forțat”

Acest termen indică faptul că puiul a fost injectat sau îmbibat cu o soluție în timpul procesării. Unii procesatori injectează puiul cu o soluție aromatizantă, cum ar fi apă sărată sau bulion de pui.

Aceste îmbogățiri pot adăuga nitrați, nitriți și MSG, și adesea cresc nivelul de sodiu și diminuează aroma naturală a puiului.

8. Păsări hrănite vegetal

Puiul etichetat ca fiind hrănit cu legume este crescut cu o dietă care nu a inclus niciodată subproduse de origine animală.

Producătorii care caută să reducă costurile și să grăbească ratele de creștere își pot hrăni puii cu o dietă care este întărită cu subproduse de origine animală.

9. Fiți atenți la mirosuri neplăcute

Atunci când cumpărați carne de pui proaspăt, ar trebui să nu aibă niciun miros. Dacă observați mirosuri neplăcute, este foarte posibil ca acesta să nu mai fie proaspăt și nu ar trebui să-l cumpărați.

Cum se păstrează corect carnea de pui în frigider

Pentru a depozita în siguranță puiul, păstrați-l în ambalajul original și înfășurați-l bine în folie de plastic. Mai puteți, apoi, să-l puneți într-o pungă de plastic pentru a nu se scurge orice lichid rămas.

Asigurați-vă că nu stă deasupra altor alimente sau băuturi.

Concluzie

Acum că aveți aceste recomandări, veți ști ce să urmăriți când mergeți la cumpărături. Atenție la etichete și la celelalte semne, nu de alta, dar există riscul să vă îmbolnăviți.