Ce truc banal te ajută să afli dacă un ou este proaspăt sau este vechi. Trucul te ajută, mai ales că aproape orice preparat are în componență ouă, motiv pentru care trebuie să știi tot timpul să faci diferența între un ou vechi și unul proaspăt. În plus, în rândurile de mai jos afli și câteva curiozități despre acest aliment nelipsit din meniu.
De cele mai multe ori îți dai seama de prospețimea unui aliment, după felul în care arată. Dar în cazul ouălor nu se prea poate face asta. Din fericire, ouăle cumpărate din magazine au inscripționate pe coajă și data expirării. Însă cum îți dai seama dacă un ou este proaspăt atunci când le cumperi de la fermieri sau din piețe?
Ei bine, pentru a face asta, ai nevoie de un vas adânc, în care să pui apă rece. Este important ca vasul să fie adânc încât oul să se scufunde complet, iar deasupra să mai rămână câțiva centimetri de apă. Se scufundă apoi oul ușor în apa din vas, apoi se așteaptă pentru câteva secunde.
Dacă oul plutește, înseamnă că acesta nu este deloc proaspăt și nu se mai poate consuma. Însă dacă oul se scufundă și rămâne pe fundul vasului pe o parte, înseamnă că este cât se poate de proaspăt și deci este perfect pentru a fi consumat. Dacă însă, atunci când se scufundă, el rămâne în poziție verticală, poate fi mâncat, dar cât mai repede.
În ce privește curiozitățile despre ouă, ar fi util să afli că ouăle fierte tari se pot congela și pot să reziste chiar și două luni dacă sunt depozitate într-o pungă pentru congelator. Dar ele trebuie consumate imediat după decongelare.
Mai trebuie să știi că cea care indică valoarea nutritivă a unui ou nu este nicidecum culoarea cojii sale, ci rasa găinii care a făcut oul este cea care indică asta. Găinile albe fac ouă albe, iar ouăle de culoare brune sunt produse de cele care au un penaj roșiatic.
Un singur ou acoperă 2/3 din doza zilnică de colesterol recomandată. Studiile au arătat și că ouăle consumate zilnic nu cresc riscul apariției bolilor de inimă. De asemenea, trebuie să mai știi că oul se asimilează în intestin în proporție de 98%, iar cel mai ușor se asimilează oul fiert.