Sunt multe lucruri de făcut într-o gospodărie, iar cei care au casă mare și cu o curte imensă știu că nu pot lăsa pe mâine unele activități. Un truc util cu mălai îți poate face treaba mai ușoară. Ingredientul se află în toate bucătăriile, este foarte simplu, inedit și deloc costisitor. Ce trebuie să faci cu mălaiul și la ce te ajută? Foarte puțini oameni știu asta.
În jurul casei se bucură cel mai mult copiii care ies să se joace sau animalele de companie care se plimbă în voie, lucru care înseamnă că trebuie să avem foarte mare grijă la substanțele pe care le folosim la întreținerea gazonului. Cei mici adoră să se distreze în iarbă, să se tăvălească în ea sau să umble cu picioarele goale.
Rafturile magazinelor sunt pline de diverse produse care să te ajute în orice activitate din gospodărie. Cu toate astea, în privința gazonului se găsesc multe erbicide chimice. Variantele naturale pe care le foloseau bunicii rămân însă cele mai bune opțiuni. Cu toate astea, problema este că nu sunt la fel de eficiente, dacă nu sunt corect alese.
Mălaiul este extraordinar, iar conținutul său ridicat de azot îl ajută să acționeze precum un îngrășământ mai ales pentru gazon. De asemenea, împiedică și creșterea buruienilor. Trebuie doar să presari mălai în fața casei după ce îndepărtezi buruienile.
Amintim că Asociația Pro Consumatori a atras un semnal de alarmă la finele lunii decembrie 2021 cu privire la mălaiul care se găsește în comerț și pe care îl consumă cei mai mulți români. Specialiștii au subliniat în cadrul unui comunicat faptul că multe dintre sortimentele de pe rafturile magazinelor nu mai respectă compoziția de altădată.
„Una din 7 mărci de mălai respectă compoziția de altădată a mălaiului! Una din 7 mărci de mălai conține mălai prefiert! Una din 3 mărci de mălai conține mălai degerminat!” se arată în comunicatul transmis de APC.
Valoare per
100 g
100 g
Calorii (kcal) 369
Lipide totale 1,8 g
Lipide saturate 0,2 g
Lipide trans 0 g
Colesterol 0 mg
Sodiu 7 mg
Potasiu 142 mg
Carbohidrați 79 g
Fibre alimentare 3,9 g
Zahăr 1,6 g
Proteine 7 g
Vitamina C 0 mg Calciu 3 mg
Fier 1,1 mg Vitamina D 0 IU
Vitamina B6 0,2 mg Vitamina B-12 0 µg
Magneziu 32 mg
„Mălaiul este un produs caloric, cu o valoare energetică ridicată, care variază între 342 kcal la mălaiul degerminat şi ajunge până la 396 kcal la mălaiul integral. De asemenea, există variaţii şi la ceilalţi nutrienţi, cum ar fi conţinutul de proteine (6,4 grame la 9 grame într-o sută de grame produs), conţinutul de fibre (0,6 grame la 10 grame într-o sută de grame produs).
Conţinutul de carbohidraţi (66 grame la 80 grame într-o sută de grame produs) şi conţinutul de grăsimi (1 gram la 4 grame într-o sută de grame produs). Din păcate, mălaiul tradiţional obţinut prin măcinarea integrală a grăunţelor provenite de la porumb nemodificat genetic a dispărut din oferta naţională”, declară Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.