O prăjitură aparte pe care românii o gătesc des în unele zone ale țării a ajuns la urechile tuturor. Cei care au făcut-o pentru prima oară s-au îndrăgostit de ea, mai ales că are puține calorii. Cum se face prăjitura cu mălai și de ce alte ingrediente mai ai nevoie?
Românii au rețete de dulciuri diferite în funcție de zonă. Unii sunt deja familiarizați cu prăjitura cu bulion, alții cu prăjitura cu mălai. Ambele fac parte dintr-o categorie de rețete de desert care ar surprinde pe toată lumea din afara teritoriului nostru.
Dacă nu ai prea multe idei pentru vizita de weekend a oaspeților tăi, această rețetă este fantastică. Pe lângă faptul că se face ușor și nu este nevoie să stai prea mult timp în bucătărie, este ușoară, are calorii puține și arată fantastic. Desertul delicios și foarte potrivit pentru copii are puțin îndulcitor, conține morcov ras sau pasat, iaurt și mălai din belșug.
300 de grame de morcovi,
100 ml iaurt grecesc simplu,
esență de vanilie,
100 de grame de făină,
100 de grame de mălai
45 ml ulei de măsline,
16 grame de praf de copt,
10 ml lapte,
50 grame de stevia,
zahăr pudră pentru decorare.
Curăță morcovii de coajă, taie legumele în bucăți și pune-i într-o oală cu apă pentru a fierbe. Trebuie lăsați la foc mediu preț de 15 minute. Dacă nu vrei ca ei să fie pastă, ai putea să îi razi și să-i amesteci ulterior în compoziție. Scurge morcovii de apă și lasă-i să se răcească.
După ce nu mai sunt fierbinți, pune-i într-un blender sau pasează-i cu ajutorul unie furculițe. Toarnă lapte peste morcovii care cel mai probabil au consistența unui piure, iar mai apoi mixează totul până vei obține o cremă.
Transferă crema de morcovi într-un bol, adaugă făină de grău, mălai și praf de copt, iar mai apoi strecoară totul ca să nu existe biluțe de mălai. Adaugă ulei de măsline, iaurt și stevia și continuă să mixezi până formezi un aluat neted și omogen.
Toarnă aluatul într-o tavă rotundă și coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 180 de grade Celsius pentru aproximativ 40-45 de grade Celsius. Lasă tava la răcit înainte să tai prăjitura în batoane lungi sau pătrate.
Aranjează desertul cum dorești și presară deasupra zahăr pudră sau o dulceață care crezi că merge în această combinație. Este de preferat o dulceață puțin acrișoară și făcută din fructe.