Turiștii au început să aibă un obicei periculos pentru Delta Dunării. Din ce în ce mai mulți se alătură unui gest care nu ajută deloc ecosistemul. Reprezentanții din cadrul Asociației Delta Dunării au transmis un apel către agențiile de turism. Există un produs toxic pe care îi folosesc cei mai mulți care vin aici pentru liniște și relaxare. Din păcate, poate unii dintre ei nu știu cât este de periculos. Ce fac oamenii?
Reprezentanții din cadrul Asociației Delta Dunării au transmis un apel către agențiile de turism. Acești au menționat că mai mult turiștii cumpără un pachet toxic pentru ecosistemul Deltei Dunării.
Asociația a tras un semnal de alarmă pentru că din ce în ce mai multe agenții de turism decid să vândă excursii de o zi în Deltă cu plecare din București sau Ploiești. Aceste excursii sunt o ,,crimă pentru mediu și o mare păcăleală”.
Majoritatea dintre ei aleg să bată chiar și 300 de kilometri într-o singură zi pentru a vedea frumusețile de la noi din țară. Mai exact, este vorba despre bărcile care gonesc cu viteză pe canale în speranța ca oamenii să treacă măcar cu vederea rapid unele zone.
„Vă rugăm să nu mai vindeţi turiştilor cel mai toxic produs turistic pentru Rezervaţia Biosferei: excursie de o zi în Delta Dunării cu plecare din Bucureşti sau Ploieşti.
Aceste excursii sunt o crimă pentru mediu, dar şi o păcăleală pentru turistul care crede că va vedea toată Delta după o goană de 300 de kilometri în autocar, apoi alţi kilometri în barcă, gonind cu barca, în viteză pe canale”, declară Asociaţia Delta Dunării.
Excursiile scurte și în viteză au efecte dezastruoase asupra faunei și florei din Deltă, iar reprezentanții au decis să transmită acest mesaj agențiilor de turism și turiștilor ce decid să viziteze Rezervația Biosferei.
Cei mai mulți dintre turiștii care apelează la un astfel de pachet au la dispoziție mașini sau autocare chiar până la stațiune, iar acestea poluează prin arderea de combustibili fosili.
De asemenea, în Delta Dunării vizitele ar trebui să fie realizate în liniște, cu bărci descoperite care au o viteză mică sau cu caiacul.
„Ne dorim, în primul rând, să crească responsabilitatea şi preţuirea vizitatorilor faţă de ceea ce întâlnesc în casa noastră. Încercăm să conservăm cât mai mult naturaleţea locului.
Nu vreau să spun că suntem deranjaţi de vizitatori, dar am dori o mai mare responsabilitatea din partea lor. Pot să spun că acest grad de conştientizare a crescut mult în ultimul timp. Dar mai există şi elemente…”, adaugă Gabriel Marinov, guvernatorul ARBDD.