Aproape trei milioane de oameni din Ucraina, din zonele ocupate de ruși, se pregătesc să emigreze spre Occident. Și comunitățile de români vor să părăsească teritoriile controlate de ruși. Migrația este pe cale să înceapă, cauzată de tensiunile cu care se confruntă zona respectivă, de neajunsuri, dar și de lipsa de interes arătat de Uniunea Europeană.
Experții trag un semnal de alarmă și spun că peste 3 milioane de oameni din zona Donbas și Lugansk se pregătesc să scape din zonele respective, unde rușii ignoră total populația, iar autoritățile din Ucraina par să-și fi retras sprijinul pentru zonele respective.
O estimare recentă arată că 3 milioane de refugiați vor lua, într-un interval apropiat de timp, calea Uniunii Europene, migrația fiind comparabilă cu cea sosită în Europa din țările arabe.
Gravele probleme economice și sociale cu care se confruntă localnicii din zona teritoriilor ocupate din Donețk și Lugansk – controlate de trupele rusești – dispar de pe ”agenda de lucru” a instituțiilor europene și a guvernelor statelor europene.
Potrivit președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, în zonele ocupate de ruși din Ucraina sunt importante comunități ale românilor.
Potrivit ultimului recensământ general al populației din Ucraina, în Republica Autonomă Crimeea și în regiunile Donețk și Lugansk, locuiau stabil un număr total de 15 781 de etnici români, dintre care 4 865 în Crimeea (4 562 înregistrați cu infranimul românesc Moldoveni și 303 – cu etnonimul Români), 7 543 în regiunea Donețk (7 171 înregistrați cu infranimul românesc Moldoveni și 372 – cu etnonimul Români), 3 373 în regiunea Lugansk (3 252 înregistrați cu infranimul românesc Moldoveni și 121 – cu etnonimul Români). Acestora li se adaugă un număr necunoscut de persoane de origine etnică română, având doar unul dintre părinți de etnie română.