În condițiile în care facturile au crescut destul de mult în ultimii ani, românii au început să caute cât mai multe trucuri pentru a-și menține consumul cât mai mic. Specialiștii le oferă o mână de ajutor, câteva sfaturi de aur. Află, din rândurile de mai jos, dacă într-adevăr trebuie să oprești centrala termică atunci când pleci de acasă. Este mit sau adevăr?
În ultimii ani, românii, la fel ca mulți alți europeni, au fost nevoiți să se adapteze noului cost al vieții. Alimentele, hainele, mobila, serviciile, facturile – toate s-au scumpit, însă veniturile oamenilor nu au reușit să țină pasul cu creșterea prețurilor.
Astfel, mulți au început să apeleze la tot felul de trucuri și recomandări pentru a menține cheltuielile lunare cât mai mici, iar asta înseamnă, în primul rând, un consum mic de energie, apă, gaze.
Specialiștii de la Enel România au creat un mic ghid pentru consumatori. Au publicat, în mediul online, un videoclip scurt ce demontează o teorie pusă în aplicare de foarte mulți români.
Aceștia au explicat de ce nu trebuie să oprești centrala termică atunci când pleci de acasă, de fapt.
„Mi-a zis un prieten să opresc centrala când plec de acasă.”
„FALS! O casă răcită complet se încălzește mai greu și mai scump decât una în care temperatura este constantă”, se precizează în clipul video.
Te-ar putea interesa și: Cum să menții căldura în casă iarna. Așa nu va porni des centrala și vei avea facturi mici chiar și în lunile geroase
În descrierea înregistrării video se oferă mai multe detalii. Indiferent dacă stăm la bloc sau la casă, este bine să nu oprim centrala termică de fiecare dată când plecăm de acasă, așa cum sugerează un mit des întâlnit despre locuințele dotate cu centrale.
„Centralele termice consumă mai multă energie în prima fază a funcționării, enegie necesară pentru a crește temperatura apei.
Pornirea și oprirea sistemului conduce la un consum de energie ridicat când centrala a fost oprită peste noapte și repornită dimineața pentru a încălzi o cameră rece.
Dacă centrala nu funcționează cât timp ești plecat din locuință, camerele se vor răci complet, iar încălzirea lor implică un consum de energie mai mare decât în cazul în care camerele rămân la o temperatură constantă de aproximativ 16-18 grade Celsius.”
Te-ar putea interesa și: Data limită pentru renunțarea la centralele termice pe gaz. UE a făcut anunțul clar. De când vor fi interzise