08 ian. 2024 | 10:48

Data limită pentru renunțarea la centralele termice pe gaz. UE a făcut anunțul clar. De când vor fi interzise

News
Data limită pentru renunțarea la centralele termice pe gaz. UE a făcut anunțul clar. De când vor fi interzise
Data limită pentru renunțarea la centralele termice pe gaz. UE a făcut anunțul clar. De când vor fi interzise

Se vorbește tot mai mult despre interzicerea centralelor termice pe gaz la nivel european. A fost stabilită o dată limită pentru renunțarea la acest mijloc de încălzire, ocazie cu care autoritățile au făcut un anunț important. De când vor fi interzise

Ce se întâmplă centralele termice pe gaz

Clădirile joacă un rol semnificativ în creșterea temperaturilor globale, iar aceasta se datorează în mare parte consumului lor considerabil de energie pentru sistemele de încălzire și răcire. În cadrul peisajului european, acestea reprezintă o sursă majoră de cerere de energie, contribuind cu aproximativ 40% la necesarul total și generând aproximativ 36% din emisiile de dioxid de carbon (CO2), unul dintre principalii găzduitori ai efectului de seră.

Uniunea Europeană (UE) a propus o tranziție graduală spre renunțarea la centralele termice individuale pe bază de gaze. Datele furnizate de Eurostat indică faptul că aproape jumătate din întreaga energie consumată în UE este destinată încălzirii și răcirii, iar peste 70% din aceasta provine din surse de combustibili fosili, predominant gaze naturale.

În sectorul rezidențial, aproximativ 80% din consumul total de energie este alocat încălzirii spațiilor și a apei. În specificul context al României, aproape trei milioane de locuințe sunt echipate cu centrale termice pe bază de gaz, fapt care se adaugă la impactul asupra mediului.

O dată crucială a fost stabilită pentru limitarea utilizării centralelor termice pe bază de gaz natural în locuințe, după ce Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord cu privire la obiectivul de reducere a emisiilor și a consumului de energie în clădirile din Uniunea Europeană.

„Decarbonizarea clădirilor existente va juca un rol esențial în îndeplinirea obiectivelor de protecție a climei pe care le avem în Europa”, a spus Irantzu Urkola, coordonatoarea proiectului HAPPENING.

Când vor fi eliminate centralele termice pe gaz

Această înțelegere marchează un pas semnificativ în direcția angajamentului Uniunii Europene de a aborda problemele legate de schimbările climatice și de a îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor.

Implementarea unor măsuri care să reducă utilizarea gazelor naturale în sistemele de încălzire ale locuințelor va contribui la atingerea obiectivelor ambițioase stabilite pentru reducerea amprentei de carbon a Uniunii Europene.

“Statele membre vor trebui să stabilească măsuri specifice privind eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizați pentru încălzire și răcire, în vederea eliminării complete a cazanelor pe bază de combustibili fosili până în 2040”, se precizează într-un comunicat al Uniunii.

Noul document, recent publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aduce vești importante în ceea ce privește utilizarea centralelor termice pe gaz în locuințe. Potrivit acestei reformate directive privind eficiența energetică (UE) 2023/1791, se stabilește un termen limită strict până la care aceste sisteme trebuie eliminate – cel târziu în anul 2040.

Așadar, chiar și cei care dispun deja de astfel de centrale termice vor fi obligați să renunțe la ele în conformitate cu noile reguli legislative. Documentul nu face excepție pentru nicio categorie de centrale termice, inclusiv cele eficiente energetic, impunând necesitatea instalării pompelor de căldură pentru obținerea certificatelor energetice pentru case.

Care sunt cele mai bune centrale termice

Alegerea unei centrale termice potrivite pentru casa ta este un pas crucial pentru asigurarea confortului termic și eficienței energetice. O varietate de opțiuni sunt disponibile pe piață, iar selecția depinde de multiple factori precum dimensiunea casei, necesitățile de încălzire, eficiența energetică și bugetul disponibil.

Te-ar putea interesa și: Temperatura optimă în calorifere la centralele în condensare. Ce trebuie să știi dacă nu vrei facturi uriașe

Încălzirea eficientă a casei tale nu numai că asigură confortul termic, ci și contribuie la reducerea costurilor de energie și la minimizarea impactului asupra mediului.

Pompe de Căldură:

  • Avantaje:
    • Eficiență energetică ridicată, pot oferi și răcire în timpul verii.
    • Sunt o opțiune ecologică, utilizând energia din aer sau apă.
  • Recomandări:
    • Potrivite pentru orice tip de casă, dar asigură-te că există spațiu pentru unitatea exterioară.

Sisteme de Încălzire Electrice:

  • Avantaje:
    • Simplitate în instalare și utilizare.
    • Potrivite pentru apartamente sau locuințe fără acces la gaz.
  • Recomandări:
    • Folosește termostate programabile pentru a controla consumul de energie.

Cum să Alegi Cel Mai Bun Sistem:

  1. Eficiența Energetică: Verifică clasele de eficiență pentru a minimiza costurile de operare.
  2. Costurile Inițiale și de Operare: Analizează bugetul disponibil și costurile de întreținere.
  3. Tipul de Locuință: Consideră dimensiunea casei, accesul la gaze naturale și tipul de izolație.
  4. Impactul Ecologic: Optează pentru opțiuni cu amprentă de carbon redusă.
  5. Sfaturi Profesionale: Consultă un specialist pentru a obține sfaturi personalizate.
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro