Transfăgărășanul se închide începând cu 1 noiembrie, ca în fiecare an. Chiar dacă la altitudini mai joase vremea încă este frumoasă, pe creste, instabilitatea meteo ar putea crea probleme, iar ele s-au resimțit încă de luna trecută.
În urmă cu o săptămână, a fost nevoie de intervenția utilajelor pentru deszăpezire, după ce pe Transfăgărășan se așternuse un strat consistent de zăpadă și a făcut circulația mașinilor mai dificilă.
Joi, în ultima zi din octombrie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că circulația pe Transfăgărășan se închide de la 1 noiembrie și se va relua pe 1 iulie 2019.
“Circulația rutieră va fi închisă pe DN 7C (Transfăgărăşan) de la km 104+000 (Piscu Negru) până la km 130+800 (Cabana Bâlea Cascadă). Decizia închiderii acestui sector de drum a fost luată în conformitate cu Regulamentul de funcţionare a drumului naţional DN 7C (Transfăgărăşan) numărul: AND 524/2015, dar şi din cauza instabilității atmosferice la altitudine ce poate produce fenomene meteorologice extreme în orice moment”, se arată pe pagina de Facebook a CNAIR Brașov.
Autoritățile îndeamnă șoferii să respecte semnalizarea rutieră existentă pe drumul național DN 7C – Transfăgărășan – pe următoarele sectoare:
km 0 + 000, localitatea Bascov, județul Argeș și km 104 + 000, Piscu Negru;
km 130 + 800, Cabana Bâlea Cascadă şi intersecţia cu DN 1 km 151 + 955, judeţul Sibiu.
Dacă, totuși, vrei să te aventurezi și să străbați drumul, va trebui să lași mașina la intrare pe șosea și să continui călătoria pe jos.
Transfăgărășanul se desfășoară din localitatea Bascov, județul Argeș, și se termină lângă localitatea Cârțișoara, județul Sibiu. Drumul face legătura, prin Munții Făgăraș, între Muntenia și Transilvania.
În timpul cât Transfăgărășanul este închis, între Bâlea Cascadă și Bâlea Lac încă funcționează telecabina.
„Drumul printre nori”, cum mai este denumit Transfăgărășanul, are o lungime de 151 de kilometri, iar cea mai înaltă altitudine pe care o atinge este de 2042 de metri.