Transalpina se redeschide de la 1 Mai 2024, spre bucuria tuturor cele care vor să se bucure de unul dintre cele mai frumoase drumuri din România. Circulația se va redeschide pe tot tronsonul celui mai înalt munte din România, iar turiștii vor avea posibilitatea să se bucure de o escapadă din orașe, în zonă existând mai multe spații de cazare și obiective turistice.
Circulația pe Transalpina se redeschide de la 1 mai, iar în aceste momente lucrătorii de la Drumurile Naționale îndepărtează zăpada de pe parte carosabilă.
În acest fel, românii care vor să își petreacă minivacanța de 1 Mai și Paște într-un cadru de poveste o pot face, alegând dintr-o mulțime de unități de cazare din Rânca și Novaci.
„În fiecare an, numărul de turiști crește după redeschiderea circulației pe Transalpina. Acest drum ne ajută să avem turiști de o zi sau două, astfel că trebuie să venim cu servicii extra ca să reușim să-i determinăm pe turiști să rămână în zonă“, a spus Lucian Spafiu, proprietar al mai multor spații de cazare din Rânca și Novaci.
Transalpina are o lungime de 150 de kilometri, de la Bengești Ciocadia, din Gorj, până la Sebeș, în județul Albă.
Drumul este închis circulației între Rânca și Obârșia Lotrului, unde traversează cele mai mari înălțimi și zăpada încă este foarte mare.
Citește și: Satele din România unde oamenii trăiesc peste 90 de ani: ‘Aici este Raiul pe pământ’
Turiștii se pot distra în Rânca făcând drumeții, trasee montane sau plimbări cu ATV-ul.
Pentru cei care aleg Transalpina, acestea sunt cele mai importante obiective turistice din zonă:
Cheile și Valea Gilortului – Gilortul este un râu care izvorăște din Munții Parâng prin două izvoare principale și care iese la Novaci. Accesul se face din Novaci și se merge către nord pe cursul râului Nilor.
Cheile Gilortului sunt un loc cu adevărat spectaculos, pe care merită să îl explorezi.
Cheile Oltețului
Aceste chei fac parte dintr-o rezervație naturală din județul Gorj și este un loc cu adevărat impresionant, cu cascade, caverne și poieni.
Peștera Polovragi
Acesta este unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Transalpina. Se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 de metri.
Poți ajunge la peșteră din comuna Polovragi, între Horezu și Baia de Fier, Gorj. Această peșteră este una impresionantă, iar în fața ei este un traseu care coboară câțiva zeci de metri înspre apă.
Vezi și: Pădurea unică din România care a fost distrusă: ‘Au venit bombardierii, e trist’
Mănăstirea Polovragi
Dacă ai ajuns până aici, poți vizita și Mănăstirea Polovragi, care se află la poalele muntelui Piatra Polovragilor.
O altă peșteră pe care o poți vizita este Peștera Muierii, care se află în comuna Baia de Fier din județul Gorj. Înăuntru este impresionantă cu formațiunile dezvoltate interior, unde au fost descoperite și relicve.