Traian Băsescu, reacție clară despre acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina. Îi face praf pe liderii europeni
Ultimele 72 de ore au adus noi tensiuni în criza ruso-ucraineană. După ședința fulger a Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin anunța recunoașterea celor două republici separatiste. Umrătorul pas făcut de la Kremlin a fost aprobarea de către Duma de Stat a cererii președintelui rus de a folosi trupe armate în afara Rusiei. Sursele externe spun că ar fi vorba de 150.000 de soldați ruși care sunt pregătiți de a intra pe teritoriul celor două proaspăt republici Donețk și Lugansk. Occidentul a anunțat deja sancțiuni economice dure la adresa Rusiei, iar partenerul chinez a decis să reacționeze, poziționându-se de partea liderului de la Kremlin. În România au apărut primele reacții pe marginea tensiunilor escaladate din Ucraina, printre acestea și cele enunțate de fostul președinte Traian Băsescu.
Putin afirmă că Rusia este deschisă la dialog
Evoluția evenimentelor din ultimele zile a schimbat radical orice strategie economico-militară a Occidentului. Pașii făcuți de Putin au generat reacții dure din partea Americii și a Aliaților NATO.
Cu toate astea, liderul de la Kremlin spune că este deschis pentru un dialog, dar interesele Rusiei și securitatea sa nu sunt negociabile. Mesajul a fost transmis astăzi, într-un material video, în care liderul de la Kremlin declară:
„Vedem cât de dificilă evoluează situația internațională. Ce pericole reprezintă provocările actuale, cum ar fi slăbirea sistemului de control al armelor sau activitatea militară a blocului NATO. În același timp, apelurile Rusiei de a construi un sistem de securitate egal și indivizibil. Un sistem care să protejeze în mod fiabil toate țările, rămân fără răspuns.
Rusia a fost întotdeauna deschisă pentru un dialog direct și onest. Am fost deschiși pentru a găsi soluții diplomatice la cele mai dificile probleme. Dar repet: interesele Rusiei și securitatea cetățenilor noștri nu sunt nenegociabile pentru noi.”, a declarat Putin într-un clip difuzat de Kremlin cu ocazia sărbătorii naționale, Ziua Apărătorului Patriei.
China a decis să ia poziție de partea Rusiei
De cealaltă parte Aliații NATO au anunțat pregătirea unor pachete de sancțiuni economice dure împotriva Rusiei. În aceeași măsură, China a decis să ia poziție, poziționându-se de partea lui Putin.
China a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a declarat că nu va urma exemplul. Guvernul chinez a mai spus că aceste măsuri nu sunt „o modalitate fundamentală și eficientă de a rezolva problemele”. Oficialii de la Beinjing au mai declarat că „se opune întotdeauna oricăror sancțiuni unilaterale ilegale”.
Marți, președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite vor sancționa instituțiile financiare și oligarhii din Rusia, după ce liderul rus Vladimir Putin a ordonat intrarea de trupe în părțile din estul Ucrainei controlate de separatiști. Marea Britanie, Uniunea Europeană, Canada, Australia și Japonia au anunțat, de asemenea, noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Traian Băsescu comentează situația din Ucraina
Unul din politicienii cu mare experienă, Traian Băsescu a comentat, la rândul său, situația din aceste zile. Pe de-o parte spune că era de așteptat să se creeze premisele unui conflict, dar și că liderul de la Kremlin știa foarte bine ce are de făcut.
„N-am avut impresia că a dat de înțeles că toate fostele republici sovietice sunt anexabile. Dar este clar că a recunoscut Donețk și Luhanks drept state independente.
În același timp, a semnat și un acord de cooperare militară cu cele două noi state după Consiliul de Securitate de la Kremlin, ceea ce-i va permite să așeze trupe, fără nicio reținere, în Luhansk și Donețk, inclusiv baze militare care să vizeze NATO.”, le-a declarat fostul președinte celor de la WowBiz.
„Eforturi diplomatice inutile”
Până la luarea deciziei de recunoaștere a celor două regiuni, atât președintele francez Emmanuel Macron, cât și cancelarul german Scholz, au încercat să-l convingă pe Putin să renunțe la interesele din zonă. Macron a mers la Kremlin să stea de vorbă cu Putin. De cealaltă parte, Olaf Scholz a amenințat Rusia cu sistarea planurilor de deschidere a gazoductului. Niciuna din aceste poziții nu au schimbat cu nimic deciziile luate de Putin, Traian Băsescu catalogându-le ca „eforturi diplomatice inutile”.
„Astea sunt eforturi diplomatice inutile, cele făcute de Președintele Franței, de Cancelarul Germaniei, de Premierul Ungariei și de Premierul Italiei, care vrea și dânsul să-i facă o vizită lui Putin.
Au fost pentru propria lor imagine, pentru că nu au avut nicio legătură cu eficiența diplomatică. Putin a știut ce vrea de la bun început”, a mai adăugat Traian Băsescu.
Concluzie
Rusia și-a intensificat brusc campania militară împotriva Ucrainei, dar cu toate astea, susține că nu are soldați pe teren în estul Ucrainei. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că Rusia a avut trupe în interiorul regiunilor. Oficialul a făcut referire la trupele aflate deja în teritoriile separatiste.
Același Stoltenberg a criticat mișcarea de trupe ca fiind „o nouă invazie a unei țări care a fost deja invadată”. Putin nu a stabilit încă un calendar pentru mutarea trupelor în regiunile separatiste, dar într-un discurs ținut marți după-amiază, Biden a descris evenimentele care au loc acum în Ucraina ca fiind începutul unei invazii rusești.