Traian Băsescu, declarație șocantă în plin război: „Noi alimentăm terorismul Rusiei cu bani europeni”

Traian Băsescu, declarație șocantă în plin război: „Noi alimentăm terorismul Rusiei cu bani europeni”
Traian Basescu, declaratie socanta in plin razboi Noi alimentam terorismul Rusiei cu bani europeni

Traian Băsescu a vorbit, sâmbătă, la BBC World Service, despre conflictul militar provocat de Rusia în Ucraina. Fostul președinte al României este de părere că Uniunea Europeană este de vină pentru situația în care s-a ajuns pentru că după fiecare acțiune militară a Rusiei împotriva unor state, principalele țări membre ale UE au continuat relațiile comerciale cu Federația Rusă, în loc să rupă orice legătură. Băsescu este de părere că în acest context „noi alimentăm terorismul Rusiei cu bani europeni”.

Declarație șocantă a lui Traian Băsescu în plin război: „Avem dovada că Rusia este o țară teroristă”

După ce Rusia a invadat Ucraina, fostul președinte al României a criticat în termeni foarte duri acțiunile armatei ruse și a recunoscut că nu s-a aștepta la un asemenea atac din partea Kremlinului. Într-o declarație acordată vineri postului Realitatea Plus, Traian Băsescu l-a numit pe Vladimir Putin „primitv” și a spus despre acesta că s-a întros „în vremea lui Hitler”.

Fostul președinte și-a continuat discursul dur despre acțiunile Rusiei în Ucraina. Băsescu a declarat sâmbătă, că din cauza relațiilor comerciale dintre Uniunea Europeană și Rusia este afectată granița de est a UE și NATO.

Noi avem o problemă cu privire la înţelegerea Rusiei. Principalele ţări din Uniunea Europeană vorbesc despre – haideţi să facem afaceri ca de obicei – „business as usual” cu Rusia, după agresiunea împotriva Republicii Moldova, după agresiunea împotriva Georgiei, după agresiunea împotriva Ucrainei în 2014. Şi, mereu, la final, am spus, haideţi să facem afaceri ca de obicei cu Rusia. De fapt, acum avem dovada că Rusia este o ţară teroristă şi noi alimentăm terorismul Rusiei cu bani europeni, făcând afaceri ca de obicei cu Rusia. Aici este problema, în final.

Toţi aceşti bani, în cele din urmă, afectează securitatea ţărilor aflate la graniţa de est a UE şi a NATO. Iar Germania şi Italia trebuie să înțeleagă acest lucru. De fapt, noi alimentăm cu bani terorismul lui Putin împotriva frontierei de est a Uniunii Europene şi a NATO”, susține Traian Băsescu.

Joi, fostul președinte al Româniai a postat un mesaj controversat pe rețelele de socializare intitulat „Bătăușul de la Kremlin trebuie oprit”. În postarea sa, Băsescu a precizat că liderii europeni ar trebui să se pună cât mai repede de acord pentru scoaterea Rusiei din sistemul Swift, pentru că astfel „ar putea opri aproape instantaneu fluxurile de bani” provenite din vânzarea petrolului și a gazelor naturale.

Mesajul integral postat de Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina

„Bătăușul de la Kremlin trebuie oprit! O ruşine fără margini. În timp ce ucrainenii sunt zdrobiţi sub şenilele tancurilor ruseşti, Occidentul refuză să scoată Rusia din sistemul SWIFT care ar opri aproape instantaneu fluxurile de bani care curg spre Federaţia Rusă din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor naturale, alimentând maşinăria de război a lui Putin.

Imaginile dramatice cu suferinţele îngozitoare ale femeilor şi copiilor ucraineni îi impresionează pe marii politicieni occidentali mult mai puţin decât banii multinaţionalelor.
Sigur că o astfel de măsură este majoră şi ne va afecta şi pe noi, dar este singura care nu ar însemna un nou compromis cu Rusia lui Putin.

S-ar putea să ne fie ceva mai frig în case, dar acum ucrainenii mor. Dacă după compromisurile în favoarea Rusiei legat de Republica Moldova (Transnistria), de Georgia (Aphazia şi Osetia de Sud), de Ucraina (Crimeea şi Dombas) va urma un nou compromis şi după invadarea Ucrainei, atunci să nu ne mire dacă următoare ţintă a lui Putin va fi o ţară membră NATO sau UE.

Şi atunci, marile cancelarii europene vor spune din nou „business as usual” pentru că va fi o ţară de la frontiera de Est a NATO şi UE. Ce păcat că nimeni nu-şi mai aminteşte Conferinţa de la Munchen din 1938, iar Germania si Italia sunt primele care trebuie să-și amintească.”, a scris fostul președinte al României pe pagina lui oficială de Facebook.