Traian Băsescu, cerere surpriză către Uniunea Europeană. Ce a anunțat fostul președinte

Traian Băsescu, cerere surpriză către Uniunea Europeană. Ce a anunțat fostul președinte
Traian Basescu, cerere surpriza in Parlamentul European

Traian Băsescu a făcut o cerere surpriză către Uniunea Europeană. Fostul președinte al României, în calitate de europarlamentar acum, a solicitat într-o intervenţie în Plenul Parlamentului European, ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statut de ţară candidată pentru aderare, precizând că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană.

Traian Băsescu, cerere incredibilă în Parlamentul European. Ce vrea fostul președinte

Fost președinte al României, actual europarlamentar PMP, Traian Băsescu vrea să vadă Republica Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, Traian Băsescu a spus că Republica Moldova își merită cu adevărat locul în UE fiind mai europeană ca alte țări care sunt deja membre, într-o intervenție în Parlamentul European.

„Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. Răspunsul impecabil dat de Chişinău în contextul crizei din Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte primirea refugiaţilor ucraineni, este o dovadă clară a faptului că împărtăşim aceleaşi valori şi principii. Republica Moldova a demonstrat prin atitudine şi acţiune că este un stat mai european chiar decât unele dintre statele membre sau candidate”, a spus Traian Băsescu în PE, potrivit Mediafax.

Statutul de partener nu înseamnă nimic

În plus, fostul preşedinte al României atrage atenţia că statutul de „stat partener” nu oferă nicio certitudine asupra viitorului Republicii Moldova ca stat şi nu poate da certitudini pentru viitor nici locuitorilor ei.

„Strivită cu tot cu cetăţenii săi între interesele a două blocuri gigantice, Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, mica republică pro-europeană, are la frontiera de Est Armata Rusă, iar la frontiera de vest o Uniune Europeană care ezită să-i acorde statutul de ţară candidată. Trebuie să înceteze politica concesiilor făcute Rusiei pe seama şi în detrimentul statelor din Estul Europei. La ce au dus concesiile repetate făcute Moscovei în ultimii 30 de ani? La o Rusie agresivă care a invadat neprovocat Ucraina şi a declanşat un război şi un dezastru umanitar ce ameninţă pacea şi stabilitatea Europei şi a lumii. De aceea, cer ca Uniunea Europeană să acorde Republicii Moldova statutul de  ţară candidată pentru aderare la UE , în conformitate cu art.49 din Tratatul Uniunii Europene”, a precizat Traian Băsescu în intervenţia lui.

Republica Moldova, invadată de Rusia?

Pe de altă parte, presa internațională scrie că Republica Moldova se află la un pas de război. Astfel, Rusia ar fi decis să atace Republica Moldova pentru a deschide un nou front împotriva Ucrainei, scrie The Times, care a citat surse din cadrul serviciilor secrete din Ucraina.

„Credem că la Kremlin a fost luată deja decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă ruşii încep să obţină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai uşor (de cucerit – n.red.) şi ameninţarea la adresa Ucrainei va fi existenţială”, a declarat pentru cotidianul britanic o sursă militară din Ucraina.