Ucraina, la un pas de a deveni membră UE. Moment istoric marcat de guvernul ucrainean: „Documentul a fost semnat astăzi”

Ucraina, la un pas de a deveni membră UE. Moment istoric marcat de guvernul ucrainean: „Documentul a fost semnat astăzi
Volodimir Zelenski și președinta Comisiei Europene

Ucraina face pași mărunți, dar siguri pentru aderarea la UE, iar acest lucru este confirmat de faptul că, în urmă cu câteva ore, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Zelesnki a declarat că a fost completat chestionarul de aderare la UE de partea ucraineană. De asemenea, acesta a mai menționat că este așteptată o recomandare din partea Comisiei Europene privind gradul de conformare a Ucrainei cu criteriile impuse pentru aderare.

Promisiunile Ursulei von der Leyen pentru Ucraina

Vești bune pentru Ucraina după completarea chestionarului care constituie punctul de pornire al acestui traseu mult dorit de Zelenski după începerea războiului ruso-ucrainean, respectiv aderarea la UE. Chestionarul i-a fost înmânat lui Volodimir Zelenski chiar de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe data de 8 aprilie, în timpul vizitei sale în Kiev. La acel moment, aceasta i-a promis liderului ucrainean posibilitatea unei cereri mai rapide a Ucrainei de a deveni membră UE, având în vedere contextul războiului.

„Astăzi, pot spune că documentul a fost finalizat de partea ucraineană. Ne aşteptăm ca recomandarea să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi în curtea statelor membre UE”, a transmis Ihor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui Volodymyr Zelenski.

Acesta a mai dezvăluit că se așteaptă ca aderarea la UE a Ucrainei să aibă loc în iunie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului European programate la finalul lunii. În perioada următoare vor avea loc mai multe discuții de aderare, iar de abia dupa finalizarea cu succes a acestor discuții, Ucraina va fi membră deplină a UE.

„În continuare, va trebui să începem discuțiile de aderare. Și abia după ce aceste discuții se vor încheia, vom putem vorbi despre apartenența deplină a Ucrainei la UE”, a adăugat Zhovkva.

Ursula von der Leyen, promisiune solemnă în fața lui Zelenski

Pe data de 8 aprilie, președinta Comisiei Europene a afirmat către Zelenski că ‘‘acesta este un pas important către UE„, înmânându-i plicul care conținea chestionarul pentru aderarea la UE. Aceasta i-a transmis liderului Ucrainei că examinarea de către Comisie va fi „nu, ca întotdeauna, o chestiune de ani, ci de săptămâni”.

Volodimir Zelenski a asigurat-o pe aceasta că formularul va fi completat de către guvernul său „cât mai curând posibil”, răspunzând astfel la toate întrebările puse de Bruxelles.

Președinta Comisiei Europene a mai dezvăluit că „Rusia se va prăbuși economic, financiar și tehnologic, în timp ce Ucraina se va îndrepta către un viitor european, asta e ceea ce văd”, oferind perspective mari legate de aderarea Ucrainei la UE și în același timp, subliniind regresul Rusiei după invazia Ucrainei.