Traian Băsescu a primit o nouă lovitură. Vestea de ultim moment, ce se întâmplă cu fostul președinte

Traian Băsescu a primit o nouă lovitură. Vestea de ultim moment, ce se întâmplă cu fostul președinte
După decizia ÎCCJ, un nou dosar pe numele lui Traian Băsescu

Decizia ÎCCJ în dosarul fostului președinte Traian Băsescu i-a dat peste cap toate socotelile acestuia. Efectele acestei decizii vin unul după altul, iar Traian Băsescu este obligat să-și revizuiască lucrurile. Primul efect a fost retragerea pazei SPP, încă de la Bruxelles. Ulterior a fost nevoit să se mute din vila RA APPS, oferită de stat după plecarea de la Cotroceni. Zilele acestea Traian Băsescu a mai primit două lovituri, una după alta, din partea statului, dar toate conforme cu legislația în vigoare.

După decizia ÎCCJ, un nou dosar pe numele lui Traian Băsescu

În urmă cu 18 ani, la momentul primei sale candidaturi la cea mai înaltă funcție în sat, Traian Băsescu declara public că nu ar fi colaborat cu fosta Securitate. Aceeași decalrație o făcea și cinci ani mai târziu, dar și în 2019, când a candidat pentru europarlamentare. Pe numele fostului președinte a fost demarat, conform declarațiilor venite pe surse, un nou dosar penal.

Acuzațiile ar fi de fals în declarații publice, așa cum spune și Mugur Ciuvică, liderul Grupului de Investigaţii Politice. De altfel Ciuvică a mai spus că el este cel care a făcut o cerere penală la Parchet, privind această speță. De cealaltă parte, avocatul fostului lider de stat, Eliza Ene Corbeanu, avenit cu precizări pe marginea acestui subiect, scriind că:

„Traian Băsescu nu își va pierde mandatul de europarlamentar. El nu a săvârșit infracțiunea de fals în declarații, așa cum s-a vehiculat în spațiul public.

Declarațiile sale au fost făcute înainte de pronunțarea definitivă a sentinței.”, a spus avocata lui Traian Băsescu, Eliza Ene Corbeanu.

Administrația prezidențială îi retrage indemnizația și biroul de la Cotroceni

Revenind la decizia ÎCCJ, așa cum spuneam, Traian Băsescu s-a văzut în fața unor situații fără precedent. După retragarea serviciului de pază SPP, conform legii, Traian Băsescu a fost nevoit să părăsească și vila de protocol a RA APPS. Cum era de așteptat, Administrația Prezindețială a reacționat imediat, anunțând retragerea privilegiilor ca fost șef de stat.

În primă fază i-a fost retrasă indemnizația pe care o prima în calitatea de fost președinte al statului român. Recent, însă, aceeași instituție a mai anunțat că i se retrage și dreptul de a folosi biroul oferit, aflat în incinta Palatului de la Cotroceni. Toate aceste decizii l-au determinat pe Traian Băsescu să facă declarații publice, anunțând că va ataca deciziile la CEDO, în perioada imediat următoare.

„Este rezultatul propriei mele situații, trebuie să o iau ca atare. În continuare, prioritatea mea este să mă adresez CEDO. Nu am comentat decizia instanțelor.

Nu mi se poate da o decizie care nu ține cont de legislația vremii. Am jurat să respect regulamentele militare. Am obligația față de România să fac plângere la CEDO”, a precizat politicianul.

Deși decăzut din drepturi, va trebui să aștepte decizia CEDO în acest caz, decizie ce va veni, cel mai devreme spre finalul lunii iulie. Până atunci, însă, va trebui să se supună, conform legislației în vigoare.