Lovitură cruntă pentru Traian Băsescu. Numele fostului președinte al României este menționat într-un dosar penal în rem pentru fals în declarații. Sintagma in rem din latină se folosește pentru a indica împrejurarea că o anumită dispoziţie legală se aplică în considerarea faptei comise, influenţând răspunderea penală a tuturor celor care au participat într-o calitate sau alta la comiterea ei.
Surse judiciare au declarat pentru publicația G4media.ro faptul că Parchetul general a deschis un dosar penal in rem pentru fals în declarații care îl vizează pe Traian Băsescu, în urma unei plângeri depuse în iulie 2020.
Acum doi ani de zile, Mugur Ciuvică, liderul Grupului de Investigaţii Politice, anunţa că a formulat la Parchet o plângere penală împotriva fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, pentru fals în declaraţii, abuz în serviciu şi înşelăciune.
„Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European”, anunța GIP, potrivit celor de la g4media.ro.
Acum trei ani, în 2019, Radu Cristescu, fostul vicepreședinte PMP și actual deputat al Partidului Social Democrat a depus și el o plângere în acest sens.
După ce pe 23 martie 2022, Înalta Curte a decis că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a colaborat cu Securitatea ca poliție politică, avocata acestuia, Eliza Ene Corbeanu, a făcut mai multe precizări rețelele sociale.
„Traian Băsescu nu își va pierde mandatul de europarlamentar. El nu a săvârșit infracțiunea de fals în declarații, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, întrucât declarațiile sale au fost făcute înainte de pronunțarea definitivă a sentinței.”, a spus avocata lui Traian Băsescu, Eliza Ene Corbeanu.
În 2013, procurorii au emis soluție de clasare într-un caz similar, în care a fost implicat Dan Voiculescu. Atunci, procurorii au stabilit că Dan Voiculescu nu avea verdict definitiv de colaborare cu Securitatea ca poliție politică la alegerile din 2004 și 2008 când a declarat că nu a colaborat cu Securitatea.
După verdictul definitiv din 2011, un an mai târziu, fostul senator al României a declarat că a colaborat cu Securitatea, relatează sursa citată.