Diferențele din România de care nu îți zice nimeni: cât e salariul și cât costă viața

de: Andreea Cuzub
01 11. 2018

Situația românilor care lucrează pe salariu minim este deja bine cunoscută. Aproape jumătate din contractele de muncă din țară sunt încheiate pe salariul minim, dar care este situația salariului mediu și de cât ai nevoie pentru un trai decent?

Potrivit Institutului Național de Statistică, situația salariului mediu în România nu este la fel de tragică. Ultimul salariu mediu net ar fi de 2.669 lei. Cu toate acestea, Fundaţia Friedrich Ebert România arată alte cifre.

În cadrul unei conferințe despre coșul minim de consum pentru un trai decent, Victoria Stoiciu, coordonator de programare al fundației a arătat că lucrurile sunt destul de tragice. Datele Eurostat arată că 90% din români nu au banii necesari unui trai minim decent.

Pe lângă cei 47% din români care lucrează pe salariu minim, 65% din contractele sunt semnate pe sume mai mici de 2.500 de lei, potrivit datelor de la Inspecția Muncii. Pe de altă parte, Fundația Friedrich Ebert susține că nouă români din zece au venituri sub pragul de 2.500 de lei.

Victoria Stoiciu a declarat că 90% dintre adulții români au venituri mai mici de 2.500 de lei, ceea ce înseamnă că 90% din populația României nu are banii necesari unui trai minim decent.

Fundația Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au realizat o cercetare care îți arată și câți bani ar trebui să ai ca să duci un trai decent în România. Potrivit acestora, o persoană are nevoie de 2.552 de lei pe lună pentru a duce un trai decent. De asemenea, o familie cu doi părinți și doi copii ar trebui să aibă 6.762 de lei pentru a se descurca decent într-o lună.

În ceea ce privește repartizarea cheltuielilor familiei, pentru alimentație este nevoie de 1.405 lei, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 651 de lei, locuință – 1.781 de lei, dotarea locuinței – 220 de lei, cheltuieli cu locuința – 477 de lei, produse de uz casnic și igienă personală – 238 de lei, servicii – 488 de lei, educație și cultură – 546 de lei, îngrijirea sănătății – 107 de lei, recreere și vacanță – 234 de lei, fondul de economii al familiei – 615 de lei. Astfel, alimentația are o pondere de 20,77%, iar locuința 26,33%.

Având în vedere aceste estimări, poți să compari și singur care este traiul în România și să vezi cum ne clasăm în raport cu valoarea coșului minim de consum.