Tragedie în muzica rock din România. A murit Corneliu Bibi Ionescu, membru fondator al trupei Sfinx

Tragedie în muzica rock din România. A murit Corneliu Bibi Ionescu, membru fondator al trupei Sfinx
Tragedie in muzica rock din Romania. A murit Corneliu Bibi Ionescu, membru fondator al trupei Sfinx

Este doliu imens în muzica rock din România. A murit Corneliu „Bibi” Ionescu, membru fondator şi basist al trupei rock Sfinx. Anunţul trafic a fost făcut de mai mulţi cunoscuţi ai artistului pe rețelele sociale. „Bibi” s-a stins din viață sâmbătă, 22 ianuarie, lăsând în urma sa o durere mare. Toți fanii trupei Sfinx regretă trecerea în neființă a basistului.

A murit Corneliu Bibi Ionescu. Avea 74 de ani

Tragedie în lumea muzicii rock. Fondatorul trupei Sfinx a decedat sâmbătă, 22 ianuarie, la vârsta de 74 de ani. Corneliu „Bibi” Ionescu a fost singurul membru care nu a părăsit formația până la destrămarea ei, la începutul anilor 1990.

Ce performanță a reușit artistul

Corneliu „Bibi” Ionescu s-a născut în 1945. Acesta a cântat fără întrerupere din 1962 până în 1994, când, după mai multe schimbări de componenţă şi de stil, trupa de rock Sfinx s-a desfiinţat.

„Povestea formaţiei SFINX începe cu trei liceeni: Corneliu Bibi Ionescu, Octav Zemlicka şi Cristian Valica, care se întâlneau într-o cofetărie din apropierea Pieţei Romane, pentru a discuta despre muzica ascultată pe la posturile de radio străine şi au ajuns la concluzia că ar putea şi ei să cânte într-o trupă. Până prin anul 1967 nu se întâmplă nimic spectaculos. Joia, sâmbăta şi duminica cântau în casele de cultură sau la seratele studenţeşti, iar în sezonul estival erau angajaţi pe litoral cântând mai întâi la Mamaia, iar apoi la Eforie Nord. De aici începe SFINX…”, a scris Manea Mihai-Croco, pe contul de Facebook, la aflarea veștii că „Bibi” nu mai e.

Pentru cine nu ştie nimic din istoria rock-ului românesc, Corneliu „Bibi” Ionescu a fost membrul fondator şi basistul trupei Sfinx, singurul care a cântat fără întrerupere din 1962 pînă în 1994, când trupa s-a desfiinţat, după cum a scris jurnalist Andrei Partos pe blogul său.

Trupa Sfinx s-a înființat acum 60 de ani

Formația Sfinx a luat naștere la București, în 1962, avându-i ca fondatori pe Octav Zemlička, Corneliu „Bibi” Ionescu și Cristian Valica. Trupa a cântat la case de cultură, serate studențești și vara pe litoral. Grupul s-a destrămat în 1994, fiind divizat în două proiecte: Sfinx Pro (condus de Corneliu „Bibi” Ionescu) și Sfinx Experience (al lui Mișu Cernea).

„Rămâne pe retina celor care l-au cunoscut în lumină”

Potrivit unei biografii a trupei, realizată de Nelu Stratone, „Sfinx este una trupele fanion al rockului bucureştean, fiind una dintre puţinele formaţii rock româneşti care s-a remarcat şi pe plan internaţional”. „Iar Corneliu, excesiv de modest, dar şi îndatoritor, căutând mereu avansul tehnologiei şi umbra scenelor, rămâne pe retina celor care l-au cunoscut în lumină. Şi în sunetul Sfinx unic. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a transmis Doru Ionescu despre Corneliu ”Bibi” Ionescu de la Sfinx.

În anii ’70 – ’80, basistul a coordonat o adevărată industrie de sisteme de amplificare a sunetului. Tot Corneliu ”Bibi” Ionescu i-a construit lui Dan Aldea, liderul formației Sfinx, prima chitară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI