O moarte tragică a survenit într-o familie din Olt, după ce un bărbat a consumat pește. Deși este extrem de sănătos și recomandat de medici, există riscuri uriașe privind consumul cărnii acestuia în anumite condiții. În urma evenimentului nefericit, medicii trag un semnal de alarmă menit să avertizeze cetățenii, dar și să mobilizeze organele competente care pot interveni pentru soluționarea unei probleme cu care se confruntă sistemul medical din România.
Nimeni nu avea cum să prevadă finalul tragic al bărbatului din Olt, care a ales să consume pește gătit la una dintre mese. Bărbatul a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean Slatina, pe data de 15 septembrie. Victima, în vârstă de 58 de ani s-a prezentat cu tuse și respirație grea la Camera de Gardă a spitalului, motiv pentru care a fost internat pe secția ORL a spitalului.
În următoarele șase zile, starea pacientului s-a agravat radical, fiind transferat la ATI. Din păcate, în a șasea zi, bărbatul a suferit un stop cardio respirator, fiind declarat decesul. În urma rezultatelor analizelor efectuate în timpul internării sale, medicii au descoperit că pacientul suferise de intoxicație cu toxină botulinică, afecțiunea care i-a adus decesul.
Din păcate, medicii nu au luat în calcul de la început această posibilă cauză, încercând să depisteze alte afecțiuni de care ar fi putut suferi. După moartea sa, a fost demarată o anchetă, urmând ca după finalizarea acesteia să se afle motivul exact al acestei tragedii.
„Este vorba de un pacient de 58 ani, din mediul rural, care s-a prezentat în 15 septembrie la Spitalul Slatina, a fost internat, și diagnosticul de deces, după autopsie, este stop cardio respirator și intoxicație cu toxina botulinică. Ancheta este în derulare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Olt, Gabriela Gogiu.
Potrivit medicilor din România, șansele de supraviețuire ale persoanelor intoxicate cu toxină botulinică sunt mici, deoarece în România nu există antidot pentru această toxină care produce paralizie musculară.
Familia bărbatului a făcut plângere după tragedie, urmând ca o anchetă a Poliției să stabilească motivele exacte ale decesului, precum și modul în care s-ar fi putut interveni într-o asemenea situație.
Neurotoxina este produsă de bacteria clostridium botulinum care se găsește în mediul înconjurător (plante, sol, fructe, legume), și care, în contact direct cu omul, cât și cu numeroase specii de animale, afectează puternic.
În medicină au fost evidențiate trei tipuri de botulism, toate reprezentând urgențe medicale cu potențial letal. Botulismul alimentar se produce prin ingestia alimentelor contaminate, la adulţi simptomele debutând de obicei după 12-36 ore de la consumul de alimente contaminate, potrivit site-ului www.bioclinica.ro.
Astfel, în urma discuțiilor avute cu familia legat de alimentația din ultimele zile a bărbatului, medicii au ridicat suspiciunea unei astfel de intoxicații cu toxină botulinică. Rudele au dezvăluit că bărbatul mâncase un preparat de pește pregătit în casă, din care ar fi servit mai multe persoane, fără ca acestea să prezinte simptome.
„Un pacient internat de săptămâna trecută în spitalul nostru, cu stare generală alterată, care pe parcursul internării s-a deteriorat și în principiu nu găseam cauza. A fost consultat de mai mulți medici din cadrul spitalului nostru și s-a ridicat suspiciunea intoxicației cu toxină botulinică în urma discuției și cu familia acestuia, pentru că altfel era destul de greu să ne gândim și la diagnosticul acesta.
S-au recoltat probe biologice care au fost trimise la „Matei Balș”, dacă nu mă înșel, pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii. Din păcate suspiciunea s-a confirmat, pacientul într-adevăr fusese diagnosticat cu toxină botulinică în urma consumării unei conserve de pește sau a unui preparat din pește, cred că făcut la dimiciliu.
Pacientul a decedat în cadrul spitalului nostru, în secția de Terapia Intensivă. Din câte știu de la colegii din secția de Boli Infecțioase, nu există niciun antidot pentru toxina botulinică în România în niciun centru medical, s-au interesat de lucrul ăsta cât pacientul era în viață”, a declarat medicul Bogdan Vătu, pentru „Adevărul“.