12 iul. 2022 | 13:11

ISIS a plănuit atacuri chimice în Europa. Teroriștii au folosit a folosit arme chimice cu gaz muştar şi clorină în atacuri

ULTIMA ORĂ
ISIS a plănuit atacuri chimice în Europa. Teroriștii au folosit a folosit arme chimice cu gaz muştar şi clorină în atacuri

Gruparea teroristă ISIS plănuia atacuri chimice în Europa. Teroriștii grupului au folosit arme chimice cu gaz muștar și clorină în atacurile efectuate. În vara anului 2014, în timp ce adepții săi devastau orașele din nordul Irakului, liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a convocat o întâlnire secretă cu un expert în armament. Șeful terorist voia să dobândească cât mai multe cunoștințe despre arme.

ISIS plănuia să atace Europa

Expertul în arme fusese eliberat de curând după o perioadă de ani de zile petrecută în închisorile americane și irakiene. Dar înainte de asta, Salih al-Sabawi fusese un oficial irakian de un oarecare renume: un inginer cu pregătire rusă care îl ajutase cândva pe președintele Saddam Hussein să își construiască vastul arsenal de arme chimice.

Baghdadi îl convocase pe Sabawi, în vârstă de 52 de ani, pentru a-i oferi o slujbă.

Astfel a început ceea ce oficialii americani și kurzi irakieni descriu ca fiind un efort de coliziune care vizează construirea celui mai mare arsenal de arme chimice și, potențial, biologice asamblate vreodată de un grup terorist.

În termen de șase luni, sub conducerea lui Sabawi, Statul Islamic urma să fabrice gaz muștar, o armă chimică din perioada Primului Război Mondial, precum și bombe și rachete umplute cu clor.

Dar ambițiile lui Sabawi și, prin extensie, ale lui Baghdadi, erau mult mai largi, potrivit unor detalii recent dezvăluite despre programul de armament al Statului Islamic.

Rapoartele serviciilor de informații kurde irakiene, consultate de The Washington Post, dezvăluie rolul jucat de Sabawi, cunoscut în cadrul grupării teroriste sub numele de Abu Malik.

Apar noi informații și în urma unei anchete a ONU care parcurge milioane de pagini de documente ale Statului Islamic în căutarea de dovezi privind crimele de război ale grupului.

În plus, mai mulți actuali și foști oficiali americani au vorbit pentru prima dată în detaliu despre o operațiune militară planificată de urgență, desfășurată în 2015 de forțele americane de operațiuni speciale cu ajutorul agenților kurzi Peshmerga, pentru a-l ucide pe Sabawi.

Noi dezvăluiri despre programul de armament al ISIS

Oficialii americani au aflat, prin supraveghere electronică în 2014, că Sabawi lucra la producerea de noi arme puternice care foloseau toxina botulinică și ricina, extrem de letale, urmărind, de asemenea, planuri de a fabrica antrax armat.

Toxina botulinică, o neurotoxină derivată din aceeași bacterie care provoacă botulismul, a fost explorată ca armă potențială atât de Statele Unite, cât și de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Ricina, o toxină extrasă din boabele de ricin, a fost transformată în armă de către sovietici și utilizată în asasinate politice.

Intenția lui Sabawi, au declarat actuali și foști oficiali americani, era de a crea un stoc mare format din mai multe tipuri de agenți chimici și biologici care să fie folosiți în campanii militare, precum și în atacuri teroriste împotriva marilor orașe din Europa.

Aveau în vedere în mod special Europa de Vest„, a declarat un oficial american de rang înalt care cunoaște operațiunile Statului Islamic.

La fel ca alți câțiva oficiali americani și irakieni, acesta a vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta detalii obținute în urma unor operațiuni de supraveghere sensibile.