Experții în bucătărie au spus care este motivul pentru care nu ar trebui să mai pui în frigider mâncarea care a stat afară. Pericolul este uriaș. Cele mai frecvente probleme de sănătate în timpul verii sunt cele legate de infecțiile gastro-intestinale, ce pot varia de la diaree banală până la gastroenterite severe.
Pentru a preveni pericolele, este esențial să aveți mai multă grijă ca niciodată de păstrarea mâncării pe timpul verii. Dr. Ignacio Ramil, coordonatorul serviciului de Medicină Internă de la Spitalul HM Modelo, a fost foarte clar în această privință.
„Este evident că originea majorității infecțiilor gastrointestinale care apar în perioada verii se datorează creșterii temperaturii ambiante. Rețineți că frigul frigiderelor ajută la încetinirea creșterii încărcăturii bacteriene a alimentelor, deci nu le sterilizează. Dar la temperatura camerei acea rată de creștere se va înmulți mult mai repede și este mai ușor să consumi concentrații mari de bacterii per unitate de hrană și asta poate provoca daune”, a precizat medicul Ignacio Ramil.
Cele mai frecvente intoxicații sunt de obicei, la nivel bacterian, salmonella, campylobacter, clostridium și yersinia. Salmonella este tipică ouălor și cărnii care pot începe de la o rată mai mare de concentrație bacteriană. În produsele lactate, când sunt mult depășite, predomină salmonella, campylobacter și yersinia, deși în cazul brânzeturilor, în special cele moi și nepasteurizate, trebuie luată în considerare și Listeria.
În plus, trebuie să luăm în considerare și Clotridium botulinum, care provoacă botulism, aceasta fiind legată de conservele de casă, care se pot strica.
Pentru a le preveni trebuie să fim foarte atenți cu mâncarea. Gătitul bine a alimentelor înseamnă reducerea încărcăturii bacteriene, care este influențată și de timpul în care hrana gătită rămâne înainte de a intra în frigider, timpul în care rămâne în frigider și timpul care trece de la scoatere până la consum.
„Odată rupt acest lanț, atunci când alimentele părăsesc frigiderul și se încălzesc, nu se mai pot întoarce în frigider, deoarece încărcătura bacteriană a crescut și riscul de intoxicație alimentară crește”, spun experții în alimentație.
Același lucru este valabil și în cazul congelatorului, care reduce rata de reproducere a bacteriilor mult mai mult, dar nu sunt sterilizante. Dacă înghețăm un aliment cu încărcătură bacteriană mare, atunci când îl scoatem, există timp minim pentru a-l prepara.