În fiecare an, cu o săptămână înaintea Paștetului, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Această sărbătoare marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Foarte multe tradiții și obiceiuri se leagă de această Sărbătoare. Iată ce este bine să faci de Florii și ce este interzis, potrivit tradițiilor și rânduielilor.
În acest an, creștinii ortodocși, sărbătoresc Floriile, pe data de 25 aprilie 2021.Potrivit tradițiilor și rânduielilor, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții, potrivit cărora vor avea un an mai bun, dacă le vor respecta cu strictețe.
Conform Bibliei, astăzi se sărbătorește Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de credincioși care aveau ramuri de măslin și salcie în mână. Acești rosteau următoarele, potrivit celor de la spynews.ro:
„Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”.
Potrivit tradițiilor, în ziua de Florii este dezlegare la Pește. În postul Paștelui sunt doar două dezlegări la pește: de Bunavestire și de Florii. Așadar, credincioșii care au ținut tot postul, vor primi cu bucurie această dezlegare.
O ală superstiție, spune că dacă îți vei spăla părul în ziua de Florii, vei albi mult mai devreme. Dacă trebuie să te speli pe cap numaidecât în această zi, este bine să folosești în loc de apă de la robinet, apă sfințită sau descântată.
Persoanei care se împărtășește cu Sfânta Împărtășanie de Florii, conform unei alte tradiții, se spune că are șanse mari să i se îndeplinească toate dorințele, atunci când se apropie de preot.
Alte tradiții sunt în Banat și în Transilvania. Sub un păr altoit, li se pun fetelor care nu sunt măritate, o oglindă și o cămașă curată. Ele sunt folosite în descântece de dragoste și de sănătate, după răsăritul soarelui.
Cei sărmani vor primi plăcinte proaspete, pe care gospodinele le fac și de dau de pomană, în numele celor răposați.
Alte superstiții sunt legate de cum va fi vremea de Paște. Potrivit acestora, se spune că vremea de Paște va fi la fel ca cea de Florii. Această superstiție nu este la fel în toată țara. Din contră, în unele zone se spune chiar invers: dacă vremea va fi frumoasă de Florii, înseamnă că va ploua de Paște.
Iată datele pe care vor pica Floriile în următorii 10 ani. Se pare că în anul 2027, adică peste 6 ani, Floriile vor cădea pe aceeași dată ca în acest an, adică pe data de 25 aprilie: