Săptămâna Patimilor, este un moment plin de însemnătate spirituală în calendarul creștin, fiind ultima săptămână dinaintea sărbătorii Învierii Domnului. Fiecare zi din această săptămână are propriile tradiții și obiceiuri menite să pregătească sufletul și trupul credincioșilor pentru sărbătoarea Paștelui. Iată câteva tradiții și obiceiuri în Sâmbata Mare 2024. Ce ar trebui să faci în această zi.
Săptămâna Mare începe odată cu sărbătoarea Duminicii Floriilor, pe de 28 aprilie 2024, și se încheie în Sâmbăta Mare, care precede Învierea, pe data de 4 mai 2024.
Luni, Marți, Miercuri și Joia Mari sunt zile în care credincioșii se pregătesc pentru Paște.
Vezi și: Zilele în care se nu spală în Săptămâna Patimilor 2024. Când se face curățenia de Paște
În Lunea Mare, casele sunt curățate temeinic pentru a alunga spiritele rele, iar în Marțea Mare, oamenii se spală, calcă, fac treburi în curte și curăță întregul spațiu în care locuiesc. Se spune că făcând curat vei ține la distanță bolile și vei atrage prosperitate.
Marțea Mare este și ziua finalizării curățeniei în casă, iar în Miercurea Mare, bărbații încep să stea pe lângă casă și să participe la pregătirile pentru Paște.
Joia Mare este ziua dedicată vopsirii ouălor și pregătirii bucatelor tradiționale pentru Paște. În această zi se face drobul și alte bucate, urmând ca friptura și ce trebuie servit cald să se facă în Sâmbăta Mare.
Vinerea Mare este ziua cea dureroasă. O zi de doliu marcată de comemorarea suferințelor lui Iisus Hristos. Oamenii se abțin de la curățenie, de la orice fel de muncă și se cufundă în rugăciune. Mulți aleg să țină post negru în această zi până de Înviere, ca jertfă pentru suferințele pe care Iisus le-a trăit pe cruce.
Sâmbăta Mare este ziua în care credincioșii se pregătesc pentru Înviere. În această zi, bucatele și ouăle înroșite sunt sfințite, iar credincioșii se pregătesc să primească Lumina Sfântă de la Ierusalim, simbol al Învierii.
Multe gospodine fac și în această zi pregătiri: friptura și alte preparate care să fie calde pe masa de Paște.
În Biserică, sâmbăta se cântă Liturghia Sfântului Vasile, iar spre seară se aprind luminile, semn că Învierea se apropie.
Vezi și: Ce fac catolicii cu crenguțele de salcie de Florii. Tradiția pe care o respectă cu sfințenie
Pasca, ouăle și bucatele de Paște se sfințesc de către preoți. După miezul nopții, oamenii se salută cu „Hristos a Înviat” – „Adevărat a Înviat”.
În această zi, se spune că e bine să porți haine curate sau noi ca să îți meargă bine tot anul.