Săptămâna Patimilor începe imediat după Duminica Floriilor sau Intrarea lui Iisus în Ierusalim. Săptămâna Mare este ultima săptămână înainte de Paște și există o serie de tradiții și obiceiuri care se fac n această perioadă, inclusiv postul negru, vopsitul ouălor sau Deniile, slujbele din fiecare zi a acestei săptămâni. Iată când începe Săptămâna Patimilor în 2024 și ce se face în această perioadă.
Săptămâna Mare începe cu Duminica Floriilor, când creștinii comemorează „intrarea triumfală” a lui Iisus în Ierusalim, unde Evangheliile spun că a fost întâmpinat de mulțimi care agitau ramuri de palmier și strigau „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine în numele Domnului! Binecuvântat este Împărăția părintelui nostru David!” (Marcu 11:9-10).
Tradițional, creștinii vor duce ramuri de salcie în Duminica Floriilor la biserică pentru a fi sfințite și pentru a le atârna apoi la ușile și porțile lor pentru a fi feriți de necazuri și boli.
Lunea Sfântă
Iisus și-a petrecut seara de Duminica Floriilor în afara orașului și, la întoarcerea din următoarea zi, a predat în templul din Ierusalim. A împărtășit parabole care foloseau imagini simple pentru a explica împărăția lui Dumnezeu. Liderii evrei au considerat că este blasfemie faptul că a făcut acest lucru și l-au chestionat (Matei 21:23).
Mai târziu, pe măsură ce umbla prin templu, Iisus s-a mâniat că locul sfânt de închinare devenise un loc pentru cumpărături și comercializare.
Marțea Sfântă
Marți, Iisus a continuat să-și publice mesajul prin predarea de parabole în templu. Parabola lucrătorilor în special (Matei 21:33-44) înfățișează o reflectare dramatică și chiar violentă a sacrificiului eventual al lui Iisus – o sarcină de la Tatăl său Ceresc. Iisus vorbește, de asemenea, despre sfârșitul timpurilor, împărăția lui Dumnezeu, ipocrizia celor care pretind că se tem de Dumnezeu și ce să aștepte când Fiul Omului vine.
De data aceasta, preoții șefi caută să-l aresteze pe Iisus după ce simt că vorbește împotriva lor.
Miercurea Sfântă
Popularitatea lui Iisus a atins apogeul cu intrarea sa în Ierusalim (Ioan 12:19), iar liderii religioși evrei și-au intensificat eforturile pentru a scăpa de El.
Între blasfemii, miracolele publice și atacurile evidente asupra instituției religioase, acum au adunat ceea ce credeau că era suficient pentru a acționa.
Miercuri, au fost puse în mișcare planuri pentru a-l captura pe Iisus – și a-l ucide.
Joia Sfântă
În această zi are loc Cina cea de Taină, spălarea picioarelor ucenicilor, plecarea rapidă a lui Iuda de la masă.
Vinerea Mare
După ce Iuda îl trădează pe Iisus, Mesia este trece de la un calvar la altul. Mai întâi, este dus la marele preot evreu, Caiafa, care este însoțit de alți bătrâni și lideri religioși. Aici, Iisus este agresat fizic pentru prima dată.
Liderii evrei își dau seama că propriile lor legi îi împiedică să-l ucidă pe Iisus ei înșiși, așa că-l predau guvernatorului roman.
Ponțiu Pilat le spune evreilor că „nu îi găsește nicio vină”. Răspunsul lor îl trimite înapoi înăuntru să vorbească din nou cu Iisus, până la urmă cedând sentinței de moarte a lui Iisus.
Iisus este biciuit cu diferite instrumente ascuțite, mutilante, apoi batjocorit de soldați. Trădat de prietenii săi și de națiunea sa, acum îndură o agonie fizică și socială tot mai mare.
Sâmbăta Mare
Evangheliile sunt într-o oarecare măsură tăcute cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Sâmbăta Mare. De fapt, doar Matei oferă detalii explicite despre evenimentele zilei.
Din povestirile lui Matei se arată clar că nimeni nu ar fi putut cuceri atât garda romană, cât și piatra care a fost mutată inițial de mai mulți bărbați.
Duminica Paștelui
Prima dimineață de Paști a început liniștit, nu cu fastul asociat acum cu sărbătoarea. La fel ca nașterea lui Iisus, ziua a implicat câțiva martori improbabili la un miracol și la o apariție. Două femei ajung la mormânt să-și aducă omagiile. Brusc, un cutremur zguduie pământul, și un înger ajunge la locul faptei pentru a le calma temerile, pentru a le reaminti de promisiunea lui Iisus de a învia din nou în a treia zi și pentru a-i informa pe ceilalți ucenici despre vestea bună.
Mai târziu, Iisus li se arată celorlalți ucenici, demonstrând în continuare că este Fiul lui Dumnezeu. Deși a suferit răni de neînchipuit vineri, trupul său prezenta doar semnele a trei perforări cu cuie și o rană de suliță.
Săptămâna Patimilor începe după Duminica Floriilor, care pică pe 28 aprilie.
Săptămâna Sfânta începe luni, 29 aprilie și se încheie în Duminica Paștelui, pe 5 mai.
Unii oameni aleg să țină post negru în acest timp. În această săptămână se ține Deniile, slujbe speciale care țin de luni până sâmbătă, când se ține slujba de Înviere și se ia Lumina Sfântă.
Duminică, 5 mai, postul lung al Paștelui se încheie, iar oamenii ciocnesc ouă roșii rostind „Hristos a Înviat!”, cu răspunsul „Adevărat a Înviat”.