Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie, iar de această sărbătoare sunt legate multe superstiții, mai ales în România. Există câteva tradiții și obiceiuri în Ajun de Sfântul Andrei 2023 pe care oamenii le respectă cu sfințenie, iar printre ele se numără usturoiul pus la uși, dar și pusul de busuioc sub pernă.
Sfântul Andrei, Apostolul Întâi Chemat al lui Hristos, era originar din orașul Betsaida, fiul unui evreu numit Iona și fratele Sfântului Apostol Petru, conducătorul sfinților apostoli.
Disprețuind vanitatea acestei lumi și preferând castitatea în locul căsătoriei, nu a dorit să se căsătorească.
Auzind că Sfântul Înaintemergător și Botezător Ioan predica pocăința la Iordan, a lăsat totul și a devenit ucenicul său.
Când învățătorul său l-a arătat pe Isus trecând pe lângă ei, spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu”, Andrei și un alt discipol, pe care mulți cred că a fost Evanghelistul Ioan, au părăsit pe Botezătorul și L-au urmat pe Hristos.
Sfântul Andrei știa din cărțile profeților că Isus era cu adevărat Mesia mult așteptat, așa că s-a grăbit să-și găsească fratele Simon Petru, căruia i-a declarat: „Am găsit Mesia, adică Hristos!”
Apoi l-a dus pe Petru la Isus. Mai târziu, în timp ce pescuiau împreună cu Sfântul Petru pe malul Mării Galileei și Isus le-a zis: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni”, Sfântul Andrei și-a lăsat plasele și, fără întârziere, a ascultat chemarea Domnului, urmându-L pe Hristos împreună cu fratele său Petru.
Vezi și: Acatistul Sfântului Andrei. Când este bine să îl citești
Astfel, Andrei este cunoscut ca Întâi Chemat pentru că a devenit discipol al lui Isus Hristos înaintea celorlalți apostoli.
După Învierea Domnului, Sfântul Andrei, la fel ca ceilalți apostoli, a primit Duhul Sfânt, care a pogorât asupra lui sub forma unei limbi de foc.
Când apostolii și-au împărțit țările pământului între ei, a căzut în partea Sfântului Andrei să răspândească Evanghelia în ținuturile Bitiniei și ale Propontidei, în Calcedon, Bizanț, Tracia, Macedonia, până la Marea Neagră și Dunăre, precum și în Tesalia, Hellas, Ahaia, Amisus, Trebizont, Heraclea și Amastris.
Sfântul Andrei nu a trecut doar prin aceste țări și orașe; a suferit numeroase necazuri în fiecare loc unde a predicat despre Hristos. Întărit de sprijinul Domnului, a suportat cu bucurie fiecare nenorocire.
Noaptea dinaintea zilei Sfântului Andrei este marcată de mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții care au rolul de a proteja atât oamenii, cât și casele și animalele lor. Spiritele, adică strigoii, pătrund în lume în această noapte, de aceea oamenii folosesc usturoiul pentru a se proteja împotriva răului și farmecelor.
Cei mai superstițioși cred că lupii pot vorbi ca oamenii în noaptea Sfântului Andrei, rostind lucruri înspăimântătoare. Mai mult, cei mușcați de acești lupi se vor transforma în vârcolaci.
Cu toate acestea, conform superstițiilor, oamenii pot ține spiritele rele și fantomele la distanță cu ajutorul usturoiului. Astfel, ei pun usturoi la ferestre sau uși, sau chiar în grajdurile animalelor.
Vezi și: Sfântul Andrei. De ce se pune usturoi la geamurile casei în această noapte
Între timp, fetele care vor să afle cu cine se vor căsători pun busuioc sub perne în noaptea de la 29 la 30 noiembrie. Se spune că busuiocul ține și el spiritele rele la distanță, așa că oamenii îl folosesc când pregătesc mâncarea. Busuiocul este, de asemenea, folosit de preoții Bisericii Ortodoxe în diverse sărbători sau momente de masă.
În Ziua Sfântului Andrei, o tradiție comună păstrată și astăzi este să plantezi semințe de grâu și să le ții în casă până în Ajunul Anului Nou.
Persoana care plantează grâul va putea spune cum va fi anul următor în funcție de cât a crescut grâul, conform tradiției. Unii oameni mai iau mici ramuri de la un pom fructifer, le pun în apă și le țin până la sărbătoarea Crăciunului. Dacă ramurile înfloresc, pomii vor face multe fructe în anul următor, spune tradiția.
În această zi nu se muncește și nu se lucrează, nu se face curățenie și nici treabă în gospodărie. În schimb, oamenii pot rosti această rugăciune în Ajun de Sântandrei:
„În numele Tatălui, și Fiului, și Sfântului Duh, Domnului să ne rugăm!
Vezi și: Sfântul Andrei 2023. Când se pune grâul la încolțit
Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii.
Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin”