Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Obiceiuri pentru spor, sănătate și noroc
În fiecare an, pe data de 9 martie, creștinii ortodocși îi sărbătoresc conform Calendarului Creștin Ortodox, pe Sfinții 40 de Mucenici. Aceștia sunt reprezentați de soldații care au fost omorâți în timpul împăratului Licinius, în Sevastia. Legat de această sărbătoare există o serie de tradiții și obiceiuri respectate de către credincioși. Iată așadar care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia
În credința populară se spune că pe data de 9 martie, de ziua Mucenicilor se deschid mormintele și porțile Raiului. Tot în această zi, gospodinele pregătesc bucate alese. Printre acestea se numără și colaceii care poartă denumirea de Mucenici. În alte zone ale țării aceștia mai sunt numiți:
- Brădoși
- Macinici
- Moșii de Mărțișor
- Sfințișori.
Acești colăcei au forma cifrei 8. Ei sunt făcuți din aluat de cozonac. Când sunt gata se ung cu miere, peste care se presară nucă măcinată. În unele zone din țară, cum ar fi Dobrogea sau Muntenia, acești colăcei se fac de dimensiuni mici, tot în forma cifrei 8. Ei nu se coc, ci se fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. Aceștia se consumă abia după ce sunt sfințiți la biserică.
Tradiții de Sfinții Mucenici
Obiceiurile transmise din bătrâni arată că în ziua de Mucenici se fac praznice, pentru a aminti de persoanele care nu mai sunt printre noi. Tot de sufletele acestora se împart alimente. În afară de Mucenici, se mai dau de pomană următoarele:
- fasole
- nuci
- poame
- alune.
Vezi și Sfinții 40 de Mucenici. Ce tradiții și obiceiuri sfinte trebuie să respecți chiar azi
Obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici
Potrivit tradițiilor populare, de Sfinții 40 de Mucenici se spune că trebuie să se bea 40 sau 44 de pahare cu vin. Se aprind focuri în curți, grădini, în fața caselor sau pe câmp. Pentru a fi feriți de boli, copiii obișnuiesc să sară peste ele. Pentru a feri gospodăria de șerpi, femeile iau din cenușa focurilor și o presară împrejurul acesteia.
Tot în această zi se stropesc cu apă sfințită animalele din gospodărie, pentru a fi purificate. De Mucenici se mai retează și stupii, adică se scot afară, unde se curăță fagurii și se recoltează mierea de albine, care se folosește la diverse leacuri băbești, dar și pentru mucenici. În unele zone, stupii de ung cu țuică, după ce au fost curățați, cu scopul de a se înmulți roiul de albine.
Datini de cei 40 Mucenici
Se spune că dacă vor să aibă spor la bani, bărbații trebuie să mănânce semințe pe care le măsoară cu o lingură. O lingură de semințe trebuie să se consume la un pahar cu vin. Este preferat să se consume semințe de dovleac sau de floarea soarelui.
Ca să aibă parte de o căsnicie frumoasă și trainică, tinerilor căsătoriți este bine să li se împartă în această zi, 40 de nuci frumoase, în coajă.
Ce este bine să faci de cei 40 de Mucenici
Plugul trebuie pornit simbolic, potrivit altei tradiții, deoarece această sărbătoare este consacrată agricultorilor. Simbolizează deschiderea muncilor câmpului specifice anotimpului călduros și a ciclului sărbătorilor de primăvară.
Tot ce se seamănă în ziua de Mucenici, va rodi de 40 de ori mai mult, potrivit unei vechi tradiții. În această zi se poate afla și cum va fi vremea. Se spune că va ploua în ziua de Paște dacă plouă în această zi. Toate culturile vor avea o vară prielnică, dacă în această zi va tuna. Toamne va fi lungă, dacă cu o noapte înainte de ziua de Mucenici va îngheța.
Citește și Sfinții 40 de Mucenici 2020. De ce se beau 44 de pahare cu vin pe 9 martie